Zen 4 mini PC集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
我是用信用卡的。但係佢應該話收咗貨信用卡搞緊唔係完全冇影。
【ROG NUC 來了😍 !!】去年 7 月 Intel 宣布停止 NUC 產品業務並解散部門,最終 ASUS 出手接收 Intel NUC 部門,成立 ASUS NUC 事業群繼續開發 NUC 產品,這次 CES 2024 大會我們看到了成果,推出 ROG NUC 電競 Mini PC,採用 Core Ultra 9 CPU 搭配 NVIDIA GeForce RTX 4070 GPU,機身僅 2.5 Lites 但性能絕不輸傳統 Desktop 產品。

全新 ROG NUC Mini PC 已確認最高搭載 Core Ultra 9 185H 處理器,擁有 16 核心、22 線程,最高時脈可達 5.1GHz,GPU 則最高搭載 GeForce RTX 4070 Mobile 繪圖核心,可滿足 2K 遊戲性能需求。

為發揮硬件最佳性能, NUC Mini PC 提供了大的散熱設計,令 CPU 可以運作於最高 65W,GPU 最高運作於 140W,不用擔心硬體性能因為功耗限制而受到影響。

ASUS 暫時未有公布正式發售日期及售價,預估 2024 年 Q1 應該能上市,不過用得 ROG 品牌就不會便宜,售價就別存在任幻想了。

又出部皮幾貴砌機一倍
最後一定熱到仆街

tool-less 個設計唔錯.
但有ROG三隻字, 個價就一定離地.
Geekom都有新機 等公布

https://www.instagram.com/p/C1o6189JKL2/
都係
不過等一等 舊機就會開始減價
如果錢唔係問題 有新買新
如果唔急 按你留言咁講等到2月頭農曆前先決定落唔落單

仲有你打算買部mini pc打機 不如果留意吓有獨顯嘅迷你機 例如minisforum嘅HX99G 不過今年先買都算係水尾 規格都屬兩前年
冇打算再買 MF佢啲嘢.唔再做佢嘅白老鼠.
我用790pro 未算奶得好甘.
不過總係有D 小問題, 我諗我都唔會再考慮呢個brand, 亦唔敢再買大陸D 古靈精怪brand

目前得返一個問題
HDMI 有時要再蚊插先有畫面 (Cold boot 冇事, reboot 兩次總會有一次)
用win10 會有黑屏閃屏狀況. 但win11 冇事, 唔知係driver 定咩問題

暫時update 哂最新bios, 冇左無啦啦reboot 問題.
有時想換左佢入面把扇, 不過都係idle 多, 費事搞佢
感覺其他2線牌冇咁多人用,冇咩人分享咩用後感。 唔買MF 就直接買一線差唔多規格就貴多二千幾以上,感覺mini pc唔值
當你發現原來佢好多問題你就會寧願畀多一千買其他大牌子
等8700G加 deskmini x600出就

換機!
用緊um773 se so far so good, 買多部780 xtx 試伏
睇你需唔需要兩個land port同埋 oculink port
XTX 啦. 有新買新
一樣
係不過粒 7480hs 又藥雞啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞