淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
我覺得成本上脹某部分係因為我地進入左wage price spiral..即係cost of living 上升,工人要加人工,公司要俾多啲錢,從而成本上升,成本上升又轉嫁俾消費者。跟住繼續loop落去。因為要知道人工喺呢度只有加係唔會減...所以就咁。
全世界都係
佢地平時大洗開
Covid嗰兩年有錢無訂洗

車又唔到貨
傢俬又等幾個月
又無得去出國旅行
Saving rate一下扯高咗兩年
仲要個習慣post Covid都無變返之前咁

Boomers 還晒 mortgage 仲要saving interest rate又升
佢地真係贏兩次

而家中產都仲頂得住
Professional service嗰班呢兩年加好多人工
只要唔係摸頂買樓又係用variable rate借基本上無問題

Essential workers又搵唔得多嗰班最慘又辛苦
應該個個月清/ 輕微negative cashflow

而家係睇加息flow on effect幾時推冧個job market
好多公司都開始cut cost consolidate
到unemployment rate開始上嘅時候先見真章
係呀....但RBA係得加息呢一招佢無第二樣野可以做。全世界都係咁係得強國走相反路線
係呀! 我老細話reporting season 應該會見到公司個earning margin 會收窄。RBA都係expect unemployment rate應該會開始升。
一開始一方面係supply side factor
但其實logistics 同cost of goods嗰d 已經回落返
而家後期反而係service inflation 好sticky
人工加咗減唔返
同埋job market太 tight

租金其實有幾多關利息事
係太多人返嚟同太多移民搞到demand太
Covid 期間建築成本太貴無人起樓 supply太少
租客變咗price taker

假若如果唔夠人租樓 就算幾高息
業主就都係price taker 邊有得咁樣加法
高息只係藉口用嚟加息
Weekend行出條街睇下d 食肆 幾旺場就知有排都無得減息
講到底就係supply唔夠, demand太高
雖然話租加左好多,但monthly 黎睇加幅已經無咁多
Housing price都係, 加幅都已經放緩左
早幾日sbs出左單新聞講essential workers基本上係租唔到出面99%既樓
我今日開會都討論開,高息會持續一段長時間
你睇下chaddie/ westfield個D, 星期6/日多人到仆街..
繼續馬照跑,舞照跳
都正常...美國都有排減唔到
加息變相業主將升幅轉嫁俾租客
大量builder破產/倒閉令到供應更加短缺
無限loop
其實chaddie比較返年頭,weekend係少咗人消費
CBD d食肆最明顯
d人寧願平平地食food court
好多人唔知澳洲人好有錢㗎⋯⋯abc啱啱先講完,話抗通脹加息,啲baby boomer 話關我撚事,我洗多啲忝呀
依家個勢係有物業加現金流嘅人無乜好驚,只係租緊啲人含得甘
加息對我黎講係好事
息多咗幾倍
然後洗費又多咗
今晚大戰 好緊張

有冇得放多一日假睇今舖
我啱啱lock左兩年約,佢兩年都無得加我租,兩年後先再算。
我都有懷疑係咪人扮,佢如果識得連個盒都放返上飯枱我打算捧佢做明星
佢細個已經試過自己整開soft crate 條拉鍊逃獄。條拉鍊仲要係無爛到可以拉返埋
呢個唔係總理 offer?

光頭佬又反對
你嗰隻咩狗。
無計我隻狗有半邊係poodle genes..條友精甩尾。佢成日偷野,咬開啲零食,又唔會食個包裝袋。
佢逃獄只要學左一次,你第二次再用同一個方法就無用。
依家仲要識得抬頭搵雀仔(有隻雀成隻綠色既,佢見到會痴線)...同埋識搵無人機...
暫時得nsw話會。
其他洲長都帶頭盔,有啲話驚自己做燈神喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞