淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
無睇錯先10000 Aud?
yes, pre tax per month
個10000 AUD唔係one-off 比你咩?
日本豉油有GF版
所以唔係原理上冇可能
李錦記都有啊
咁出街食煲仔飯邊有人咁好俾日本萬字gluten-free soy sauce 俾你
first home buyer scheme 如果VIC 既話,係可以喺你super withdraw up to $15000 from super 用嚟買樓。不過一定係用你自己volunteer contributions啦
然後Vic 有$10000 first home owner grant
或者你可以申請政府幫你俾一部份然後自己俾5% deposit 買。
用咗MLC好耐
一直想轉但係又懶
super有100k+其實有咩好介紹?
SYD個cost of living係好得人驚
MEL都仲有一段距離
netwealth真係唔錯
其實香港要講到好住真係要成億身家
喺澳洲住二三千呎樓有後花園叫好住
你喺香港住過千呎已經要好有錢
喺外國可以揸車四圍去
香港就度度都塞
公共交通工具就一日迫到黑
香港個人口密度係幾乎冇可能用好住去形容
十年八年前返去食碗拉麵都要百幾蚊
澳洲食都可能仲平
Thai可以去Carlton間Ying Thai 2
可唔可以分享一下Melbourne 有咩生活上平過 Sydney

交通肯定係
真 反而中價位澳洲多選擇同少伏過香港好撚多
有d o靚仔岩岩黎到讀書又冇乜朋友一定會好掛住香港果種方便同娛樂

要經歷過吓香港社會洗禮先會明呢到果種舒服 咁當然呢到有呢到問題 但我諗揀得去外國既都係唔想自己係香港咁樣困獸鬥,高壓咁度過一生。真係人都癲
澳洲係平 但我真係連一間係香港合格水準level嘅都冇
你講pho? 澳洲啲pho好食過香港好多喎
租Melbourne已經平過Sydney
但同樣人工無Syd 咁高
其實香港拉麵有邊間好食?
MEL有幾間都ok
CBD間Hakata幾好
我講緊拉麵
真係唔覺香港嗰d有幾好食
呢個真 但講緊拉面
引戰comment 講拉面仲要開名
我自己本身唔好拉麵
對拉麵無咩研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞