淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
fact finding 囉
問下你做乜,收入,financial situation,有咩needs and objectives 之類。好似醫生同病人傾計咁。
之後佢會介紹下自己公司講下佢地係做咩之類。
通常唔會即刻叫你sign engagement letter,會俾你諗下先。
同埋會俾你填fact find, 俾FSG你之類既野。
但first meeting 係唔收錢架。
第一次見面唔係多數free consultation咩?
多數傾下你嘅financial situation同埋有咩需要
accountant嗰d都係咁
照計其實都唔收,因為佢做份Statement of Advice 既時候先收你錢。
我做咁多間firm未試過second meeting 要收錢
仲要佢依家咩documents 都未俾你睇/簽
多數都係如果你係on board,咁你要簽一份engagement letter,然後會list out有咩upfront payment.例如我公司一份Statement of Advice $3300(incl GST),但我地會叫你俾一半錢先之後我地做好咁野,present 俾你,你簽埋先俾埋尾數。
如果係有ongoing service,你就要再簽一份ongoing service agreement. 然後又會list哂details 俾你。唔會你咩都未做就收你$500
呢D野你隨心啦 hahahaha!
我會拎sick leave 之後返屋企訓下覺
我想射波陪下屋企人,不過又有少少 guilty
我好明白, 我之前都會咁諗
因為我地好多都係黎生上身
如果真係病就會放埋去

主要係精神上好正常,請病假唔返工有啲奇怪
咁你咪wfh, 個心會舒服D
又想射埋嗰半日,唔返工又唔意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞