淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
adviser 呀
冇咁多錢可以比你advise點用
點睇novated lease (non EV)
我呢,好幸運地自己間firm2個師傅係完全唔同走向
1個strategy oriented, 另一個investment /wealth management oriented
咁講啦, 無咁多公個D我地多數provide strategy advice + 少少 investment advice. 然後build你long term goal 到你有錢咪可以做 wealth management

novated lease 我都岩岩學,唔太清楚, 因為有個client都有novated lease for her car. 不過我老細話it's a good benefit provided by the company.
有無街號?
我睇domain條街個新盤樓花一房apt樓都1m,
Th要3.6m
我都想知

IT不嬲係熱門移民科

但又唔見澳洲科技好發達
印象中好多野澳洲都有份整但冇咩人知
Google maps個技術都係悉尼發展出黎
好似唔知發明左NFC定QR code
我記得Wi-Fi係澳洲人發明

不過澳洲網速
原來係Wifi
NBN整到咁都好意思
呢樣野真係..唔好提
好左好多架啦,起碼叫做無限上網呀
我岩岩黎個陣, 俾telstra 得唔知30GB咋,仲要ADSL
大佬我係香港已經係光纖入屋啦
係Optus tower 附近收唔到Optus 好笑d
我大老細有個農場..
佢已經轉左用starlink
宜家有100mb速度我已經好開心

好多時都冇

利申用緊optus 5G
我用緊Optus 400mbps... 好貴
optus 5g 幾多錢?
我用緊NBN, 平時都有90+既..佢話100真係未見過
我比緊$75 無限data 但限速100mb至少50mb
都夠用,反正都係睇片普通上網
咁神心啊巴打

Land 邊個城市
咁同我差唔多價錢
我係100 up/20 down 俾緊79蚊一個月
平時上網睇電視都OK
不過有次用discord睇男朋友打機, 有陣時會窒到仆街
唔知係佢上網唔夠勁定係我問題
welcome to melb
你香港做邊行呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞