淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
冇咁易㗎葉師父
你叫佢加public housing又冇中產份
起私樓又成本高
高息基本上做乜都難
咁梗係唔易啦 易嘅我做咗 PM

但係與其拎 d 錢整 FHB benefit

谷 d FHB 買 existing property 繼續養肥 D vendor

同時又加息谷爆 d developer

不如用嚟 subsidize d FHB 去開荒起新屋

唔開發新地邊有 supply

一味㩒 demand 最後咪又係會反彈
開荒都唔易
去得太遠又冇infrastructure
近又成本高
最可行同快都係起unit/apartment
或者好似SYD咁發展下西區
但係呢d唔係兩三年就做到
特別係VIC而家個debt咁高
唔會係短期內嘅事

但係繼續 subsidize FHB 投入 existing property market 只會令問題愈拖愈大

狂起 apartment/ unit 都係飲[唔撚識寫]止渴

Existing infrastructure 都係會負荷唔到

所以咪即係無長遠計劃

Music chair 一屆推一屆
其實澳洲D內陸係咪真係唔住得人
中東D地都係咁, 但住到下人
主要係冇incentives 去住
比你都唔會冇端端走去住middle of nowhere
夏天日頭好熱又多烏蠅

去過一次中部
如果你講自然環境嘅話就唔算特別差
純粹係除左返工之外完全無野做搞到好多人頂唔順

大少少果啲內陸town還好,會有學校酒吧Kmart果啲
細果啲成個town得一間半間IGA油站,Subway Pizza 差館都可能要揸一頭半個鐘車過隔離town 搵

單身嫌悶,一家大細又嫌無配套
所以少人住
Happy Friday 射咗去睇醫生,下晝 wfh
我睇哂成套one piece真人版
好睇喎!作為fans好收貨
睇下你要去到幾內陸
Mildura嗰d都仲ok
再入d就真係沙漠嚟
冇water supply好難發展
Hunter fans
weekend得閒會睇下
Leetcode + system design
Big tech會請backend同is多
發覺呢到取代左生活區
嗰邊比較多人問移民買樓嘢
呢邊就主要傾打工嘢
呢邊炒人真係好難

有個上年紀嘅同事probation 表現好唔掂

已經第五個月
學同做嘢都太慢,學完嘅嘢過一排又咩都唔記得哂

每個step都要問人要人confirm同 approve 先做下個step,人哋唔得閒理佢就坐喺度望住部電腦

但management & HR 都唔太想bye bye 佢
不停強調大家係咪冇俾足夠嘅training 佢

不過我明嘅 怕上身俾人告
咁誇張....我係香港就已經炒左佢
佢番工第一日已經坐喺位度恰眼瞓
又成日掛住㩒電話 一係就傾計
真係搞唔掂

喺香港應該一早換咗人
黎緊澳洲都要吸好新移民
如果冇左內陸唔住得人既boundary 會好好多咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞