淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
我加左5%
within my expectation啦
佢自動自覺加5%算係咁
我要同老細傾先加到6-7%
人工到某一個數就加得好慢
我舊年都係5%
5000,5000咁加囉。
都好啦
而家個經濟環境有得加已經好好
係呀!
我無expect今年有得加架
梗係....10000同100000個5%差幾多
同team
要不停重複咁教佢 好浪費我時間
運輸業
又唔係

第一年5%

第二年8%

今年未知
呢個感覺我明白
我之前都試過,仲要係lockdown緊要用teams教
教都唔緊要, 最死係佢之後唔記得
我話你唔記得就寫低佢,佢話寫低左
但都會再問.. 我心諗你唔係寫低左架咩?!
之後仲要問D白痴問題..白痴問題係common sense既問題, 係你做得呢行係唔會問呢D智障問題..佢夠膽死問我 "we can't trade term deposit right?" ...我真係屌左出聲, 大佬你做financial service industry你唔知乜係term deposit?????? (佢之前係industry super fund做)..好救命, 佢依家仲係間公司做緊
一年加1000
咁多謝呀

一星期比多10蚊我飲咖啡?
生活成本升10%有突而加1%
今鋪真係recession
我呢D蚊型公司, 有5%加證明公司財政穩健..咁已經好好啦
做tech發覺間野真係完全平行時空
1%加下加下已經落後出面市價2-3成
3%得1000?
你攞緊最低工資?
WFH train junior係train到想死
佢地學嘢學得慢之餘
你講得多又炆
咁啱公司轉新pipeline
個個都要由頭學起
有d真係無限loop
我已經日日要開住會
仲要教返佢轉頭
每樣嘢要loop三四次先get到點做
我感同身受
呢個薯頭同事,我教佢寫份advice document.其實唔太難。我教左佢第一次,佢唔明我最後陪佢寫陪左三粒鐘
所以我好少睇幾多%
你每次加10k俾我就ok
same
gchat教咗一次
video chat教多一次
喺office坐喺佢隔離又教一次
最後要當住佢面再做一次
係差在未捉住佢隻手嚟做
我之後同自己同事吹水改左佢個名做me potato head with goldfish memory.我啲同事話我mean.
點知我走左之後出返嚟gathering,個女同事話我當初無幫佢改錯名。因為佢終於感受到條友有幾薯
好mean
我呢啲係陳述事實
自己team嘅好少會改花名
試過第二個department有人俾人叫做Kitchen TD
因為佢由朝到晚喺個kitchen度唔知做乜春
薯仔頭同我同一個pod
屌真係好撚薯呀佢,不過佢呢個花名係得我自己圍內既同事先知。但嗰個薯頭真係唔係浪得虛名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞