淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
我當初都係Mel/Syd兩個揀
第一印像覺得syd 有活力啲
雖然身邊比較後生嘅都揀左Mel 落地

Syd 啲火車唔知點解開得好慢
全澳洲得 Perth叫算係快

Sydney 慢到冇人有

冇人upgrade 下個訊號系統,有幾先進列車引入都假
一定冇咁快
再加上工會反對引入新列車,你想個城市交通系統有進步都難
perth公共交通會差過sydney架喎 係咪準備好養車先
Perth唔荒漠呀 (係去旅行好遠同機票貴d囉)
但幾宜居 樓價唔貴 算易泊車 細細地去邊到都唔會好遠
咁得啦.到時約.
ching都係喺Perth?
因為琴日屎忽痕去Google map search自己學校附近環境
勁空曠所以先搞到我有呢種感覺
呢到係一個個商店街 商場 或者係city先會多人
其他地方都係得d樹同住宅 大家都慣左揸車點對點生活 如果唔揸車只靠行路 可能行15-20分鐘先有supermarket
講到空曠應該係curtin?
唔是
過去讀TAFE
睇到真係嚇左一跳
咩suburb呀
Balga嗰頭
Balga又真係遠左d 治安唔係咁好
不過都近innaloo有westfield同ikea
karrinyup有perth最大商場
morley好多亞洲同越南野食 (coventry shopping centre好似去左葵廣咁) 仲有九龍冰室同匠記
總之點都稱唔上荒漠
mark低先
遲啲自己一個去到都唔會on99咁
未收過錢喎
你係咪上咗唔係replacement bus (我試過)
你搵工同洗嗰陣嗰陣淨係計net 咪得
稅嗰part從來唔係你

如果你搵得多
可以等下年七一前
Labour會唔會反口搞9 tax cut
唔搞一年可以多幾千蚊洗
Spoodle

出賣佢肉照一張
佢唔止可愛仲好撚醒
我有次同friend喺屋企食完炸雞,食唔哂然後放低左喺屋企之後車個friend返屋企。我返到屋企聞到成間屋成浸炸雞味。之後見到個裝住炸雞既盒喺地下,完好無缺。點知打開個蓋,入面啲雞無哂....佢條友食哂我啲雞,清理哂啲證據,閂埋個蓋然後扮無野。
城市規劃同基建無㗎喇... 澳洲人係咁上下水平
不過Syd 其實Tech 同金融仲有好多發展空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞