淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
好開心
屌我都係
其實fresh grad 75k 人工算高定低
睇你邊行,算正常。
包哂定爭係人工?

如果包哂都幾低 淨人工算好好
又未去到好好 但算ok
到埗咗2個星期,而家準備搵工
which city ? 咩行業
Brisbane, 讀accounting, 2年前QUT畢業
有Mos Burger食 好幸福
包咩
好多都夾你一定要
7-10日都試過

不過有d function可以申請exemption
以成年人的人均財富而言,瑞士以68.52萬美元(約534萬港元)繼續高踞榜首,其次是美國(約430萬港元)、香港(約429.9萬港元)、澳洲(約388萬港元)和丹麥(約320萬港元);財富中位數方面,首三位依次為比利時、澳洲和香港,分別是25萬美元(約195萬港元)、24.7萬美元(約193萬港元)及20.2萬美元(約158萬港元)。

Aussies 有錢到
上兩三代住Syd/Melb 嘅大部分都唔洗做
收租/Airbnb 已贏
我今朝開會講中央銀行加息去tame inflation 唔太work某程度上係因為好多人係COVID期間儲左cash buffer.

Australian係係英美加拿大之中既cash buffer係最高..依家連續加左12次息先叫做咬到少少肉, 都未係好入。所以我地expect今年最少仲有一至兩次加息。
好顛
供到斷氣
另一樣好吊詭既係失業率仲係新低。
正常情況,係經濟不景應該失業率會高
但依家仲未出現所以可能係有lagging,所以RBA唔敢踩得太大力。想睇定啲先,但減息肯定唔會有
咁會唔會係根本經濟好好
其實之前睇過分析有話RBA冇考慮到大部份升幅最大嘅開支都係成本上漲咗嘅必需品
亦都係點解通漲回落得咁慢嘅主因
所以加息其實作用有限
反而連鎖效應做成租金上漲
唔係
澳洲經濟動力係跌左。
同埋依家息主因係通脹太高
央行可以做既野就係靠加息/減息去控制通脹
所以依家通脹咁高加息就希望用呢啲去減低人地消費,從而減少demand之後經濟放緩然後inflation 會跌。
但依家天氣不似預期,所以inflation is very sticky.雖然睇報告話跌左,但core inflation 唔係郁左好多。RBA依家都驚用藥太猛會有recession.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞