淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
住得你都唔會去啦
你移民美國會去東西岸大城市定去Alaska?
你係佢上司/同team?
岩岩收到payslip加左人工
呆撚左, send email俾GM問佢發生咩事
佢話自己太忙唔記得send email話你知,星期一補返
contract就好易炒
permanent 係比較難搞
咁搞笑
係annual pay raise定點?
annual pay raise 應該
佢話再有salary review會話我知喎
滿唔滿意個加幅?
之前試過同老細negotiate嗰陣HR就已經出咗信話加幾多
心諗屌你咩都未傾掂
我無乜要求,因為我其實已經加盡
依家出面market,我個位最高係去到100k plus super. 我依家都差唔多,所以無咩所謂
批左簽證,計劃黎緊去melbourne,想睇下各位巴打有冇覺得邊區較好居住?
我覺得呢邊基本上都好包容,會盡量俾足夠resources 去train你。
除非你錯嗰單野累公司要compensate 或者其他大鑊野,好少會因為人廢就炒人。
我都係本身contract 再轉perm
你唔問跟住自己黎奶左野仲尷尬
千祈唔好怕問問題。
有野就要問,覺得唔對路就要問。
佢地成日講,there's no stupid question

我個上手就係唔敢問問題,收到task照做,成個機械人咁,點知乜都學唔到。然後因為無問問題又做錯野。個同事想升職老細一路話未ready 之後同事走老細都無留佢。
對 d 正常嘅同事就好唔公平 要 carry d 差嘅同事

特別係 d 態度有問題嘅同事
你地講到加人工咁輕鬆真係葡萄
我公司係annual review 唔使煩
我都係Annual Review
只不過, 今年早左成2個月就加
係架, 所以佢地咪會叫你去HR投訴
我之前間公司好似都係probation內炒左1個人
因為真係做錯哂D野..另一個好似就自己走,因為跟唔上

我諗呢邊無香港咁harsh
係咪 IT 或者 finance 相關工種
annual review 只會加1-2%既公司
咁都叫有得加呀
好少少,3%
不過唔滿意可以再negotiate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞