淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
我明呀 所以就想睇下如果all things considered 你地覺得係澳洲揾返幾多叫做正常
DA, DE 定 DS?
住已經係一個好大既factor..尺價都已經唔一樣啦, 而租金又真係佔左你收入一個重要既比重, 之前新聞報話housing cost佔收入超過40%已經係好alarming, 我相信香港一定係超過40%
衣食住, 我過去十年只係返過香港3-4次左右所以我其實都已經lost track香港物價, 我淨係記得我譚仔岩岩做個陣食碗生菜勿演酸辣米線加凍檸水係20蚊多D, 到我返香港食返同一樣既野, 3個人去食左3舊水HKD. 我就覺得香港d野好貴。
雖然依家澳洲食野都唔係算平, 但13/4蚊食碗麵, 12蚊食個lunch都仲有既
我記得有一年返香港去行H&M, 發覺H&M香港賣得仲貴過澳洲就覺得好誇張
咁你不如去hays到dowloand個2023 pay report睇下你個行個median salary係幾多仲好啦
好既 我會睇下的 但你覺得澳洲人工係hays既report算係ok準? 因為我以前有睇過香港既人工report係麻麻地準 可能因為香港人工無咁透明(?)
香港租好難去到佔收入4成, 反而供樓嘅話好辛苦呢樣係真
譚仔兩餸加凍飲依家65左右, 對返澳紙13 蚊左右食到個lunch 但係好大機會冇野飲
H&M, Uniqlo 貴過香港但係我間唔中見Myer, TK Maxx 平過香港20-30%
我唔覺得香港好住過Syd, 純粹financially 冇乜advantage
我覺得都OK準喎
如果唔係政府都有類似data
D人話你好有錢既話香港真係好好住, 咁係真既
可能生活左係澳洲咁多年,好多時買野都已經唔會諗計返做HKD係幾多, 諗完先會買。我岩岩黎,頭幾年都仲會, 慢慢就已經無諗
其實有乜好計

係到賺係到洗
expat又唔同既
曾幾何時, 香港簡直係expat天堂
人工高, 稅又低, 真係fat fat!
重要佢賺完呢筆返屋企真係唔洗做咁滯
如果唔係有宇宙大法, 香港應該都仲會係expat天堂
依家D expat都走哂去SG
好的 感謝
Senior/lead 都應該去到呢個數
肥仔既終於都得左
真 少d 信念都等唔到
青年等到變中年
比較下冇問題
問題係d人成日話外國稅高
咁外國生活舒適d福利好d
交多d稅好應該
唔係樣樣都免費俾你
咁又係呀!
只可惜我係夾心階層
唯有睇下退休拎下Age pension享受下D benefit
btw super 其實邊間好
我公司幫我開 AMP 但係我唔知好唔好
如果平呢就一定係Industry Super (e.g Australian Super, Vic Super 個D)
Retail platform呢 AMP 係貴既

Industry 同 retail 既分別係retail platform 可能俾你多Dflexibility去揀咩investments去買, 甚至可以買direct shares

Industry fund 有D都可以但係個flexibility唔大, 加上industry fund佢地default portfolio有好多都係unlisted assets, 所以valuation未必係最update所以其實佢地個performance rate有水份都唔出奇。

如果你揀Retail fund platform,我覺得Netwealth唔錯。不過睇你Super balance有幾多啦,如果唔係CFS (Colonial First State) 都係一個幾好既option. Hub 24就個UI 係比較user friendly既, 你自己去拎PDS睇下比較下個admin cost同埋account fee.

利申: 以上係general advice and factual information
香港食嘢感覺真係貴左好多 前幾日睇youtube話食pho都要120hkd落 springvale食先10幾蚊
係呢!
去打卡cafe食個唔好食既waffle都成2舊水
我求其去Brunswick 搵間cafe 都係22/3蚊咋嘛。
要我俾成40蚊食個waffle真係痴孖根
香港都仲有pho 係70-80 嘅
120 一係CBD 一係靚肉
我年頭喺中環食lunch 都仲有$50茶記連湯連熱飲
thanks!
我暫時100% AMP International Share Index, 見佢 fee 幾低
Super 話多唔多話少唔少一年都萬幾兩萬... 60歲後食粥食飯靠晒佢
係melbourne Brunswick 有間用grass fed angus beef 整 pho既鋪頭..
佢一碗pho都係22蚊AUD, 我都覺得佢好撚貴

Pho根本只係頂多值14蚊AUD, Cabramatta 間飛船牛肉粉咁好食無記錯都唔洗咁貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞