淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
有埋b仔,大份d既話 你都過百萬年薪
220-250 係 total compensation... 我冇咁堅...
我依家返住工等緊One Piece真人版上..好緊張, 要放工先有得睇
套嘢睇造型好膠喎
我覺得幾好呀,啲review 講話好睇喎
我覺得佢未必維持到長時間高息
而家開始recession同埋住屋問題仲係好嚴重
高息已經迫死咗好多builder/developer
佢唔減返少少會令問題更加嚴重
我覺得有d漫畫係唔應該改編做真人版
one piece係其中一套
佢岩岩announce個陣我都驚驚地
但我睇左D trailer都有D期待, 起碼唔算好cosplay
我想睇下佢改成點, 不過我諗如果真係往後面season拍..
我係度諗Brook同Chopper應該都係CG架啦
可能會愈變愈膠
師兄如果做front end 點部署再上?target FAANG
人到中年,再上180k 200k front end 黎講好難
但係本身加息嘅部分原因就係要令失業率上升同減少經濟活動去降低通脹
如果個個有工開有屋住, 高通脹只會一路維持落去
我自己覺得其實最大問題係早兩年冇跟外圍加息, 搞到其他西方國家準備recession 尾聲, 澳洲先啱啱開始
通脹降到4.9, 息應該加得7788
steadily under 3 先應該開始減息吧
通漲漲哂落必需品度, 做租租既點止漲咁少
boomer繼續買新landcruiser
Syd/Melb房地產真心玩爛咗
個情況好似十幾年前香港咁
Not gonna happen mate
我知
RBA 其實唔on9, 但係佢哋PR 好差搞到自己咩都做唔到
其實高通脹最大嘅阻力係租金同必需品
盲目追求2-3%係不切實際
RBA個問題係佢加得太多太快
而家仲有好多人個mortgage係fixed rate
你要去到年底先會見到個impact
如果要持續高息係會斷崖式咁衰退
我諗佢最遲下年年中就會減
起碼減一兩次再hold
RBA同federal government係dumb and dumber
fed指意晒RBA去打擊通脹
RBA同全世界講2024前唔會加息
轉過頭連續加咗10次
基本上兩邊都on9
Exact7ly
唔處理基本供求 講乜都嘥鳩氣

呀 Sorry

PM 係聲稱會加建房屋嘅 Sorry
你睇佢4.9 係 monthly CPI,
等佢出埋CORE CPI 先知道其實趺左幾多, 我覺得應該唔會趺好多
that's good!
呢間野係我表姐個ex(西班牙人) 八返黎
介紹多間, 有間西班牙 grocery store係south melb market
間野叫 La Central Spanish Deli & Bodega, 佢有得食埋lunch,好正!
個老闆/manager係西班牙人,from 馬德里
係佢同呀西班牙仔講Movida正, 夠正宗。
問過bne未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞