淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
Perth雖然細 但一啲都唔荒漠
喺所有regional嘅地方嚟講算最唔regional
佢都算 regional 真心好on 9,好似睇個勢有機會超越Brisbane 做第三大

我眼中 regional 係capital city. 以外2個鐘頭嘅地方先係
冇街位泊車
搵到未
放棄左停車場算
今日成11點先返到office
兩點半開完會又話出city happy hour
其實hope you doing well點回
同常 thank you
唔 send email 比我,我就 well啦
成日唔知點解走左去諗自己有冇do well, 心諗你有do well咩
見親呢啲 email 多數增加我問題
我好少應嗰句hope you are well
最多都係thanks for your email, 然後直入主題

我send email 出街打呢句嗰陣都冇人特登會應呢句

應該同how’s going 一樣都係禮貌咁講
其實冇人想深究個答案
得閒飲茶
state策略嚟 引新移民過去
WA又的確好多人係FIFO/ DIDO 好少真係喺Perth
放工走人
Have a great weekend!
等咗20分鐘一架巴士都冇,5分鐘之後一次過黎3架

每次到咗呢個moment 就想買車
DIDO係乜?
佢真心remote
去任何一個city都要搭幾個鐘飛機

D人話Perth住落真係搞唔掂
嗰種悶唔係一般後生可以長期忍受
又超熱
D嘢又貴 可以連woolies coles d 嘢rrp 高過呢邊10-20%

D親戚讀完書拎埋pr急急腳走返嚟 Syd Mel
Drive in drive out
FIFO嘅揸車版
都係睇人其實
睇人睇到連悶開
慣呢邊lifestyle嘅local 都唔願去
真心唔好幻想到太好
畢左業就留低喺到住 唔係幻想
熱呢 我覺得大部分時間我都喺車/室內 又唔會夏天去行山 唔特別覺得熱
物價 餐廳好似係貴小小 但油錢又平返小小 見大家講緊去到2.幾 我今個星期先入完1.72
同埋細細地好方便 去邊都唔會太遠 除左去city無咩地方要比parking 又唔難搵車位
不過聽返d朋友講 呢幾年好似係發展得好快 茶餐廳 唱K呢d都係近年先有 所以10年前黎同近幾年黎既人睇法又唔同 我身邊真係無咩朋友覺得悶要搬
我住Perth三年
真係好睇人 識香港frd嫌悶
我自己幾享受 放假去下Swan hill行下 幾舒服
daily life黎講應該個個city差唔多
perth衰在旅行無咩地方去 直航又少 唔似東岸揸1日車就去隔離 city
如果搬入大城市 又住唔起近市中心既屋 每日要揸1個鐘車返工我會覺得好辛苦 (喺perth唔cross NOR/SOR既話頂盡30分鐘就得)
我當賺多左+比少左租既錢補返旅行買機票既洗費囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞