淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
問題係佢有冇加太多啫
加完啦應該
再加會有結業潮
要睇數據,如果inflation 繼續跌咁應該真係加完。但真係未定
今日講左唔加息
我知道呀。
不過RBA都係話要睇多啲數據先決定下次加唔加。所以係uncertain
疫情完左既消費狂熱一早就退左
加息唯一有用既係控住個樓價 其餘都係負作用
但其實consumer spending 無跌到
saving ratio依家跌到3.7%
即係話其實啲人用緊savings去spending 有啲用緊savings去供樓。
RBA都唔想殺錯良民,所以pause係正常

https://tradingeconomics.com/australia/consumer-spending
睇下個chart都幾有趣
已經慳無可慳啦RBA大哥
所以佢都好煩惱,因為好多人叫緊救命但同時都有部分人啲肉厚咬唔入
邊行?
點睇佢個2-3% target?
成本持續上漲+加人工
其實係咪unrealistic target
consumer spending冇跌到係咪某程度上反映咗其實絕大部份都係essential expenses?
我覺得RBA個assumption係錯
high inflation唔係來自luxury expenses
所以佢加極都係要洗錢
上咗岸嗰d咪唔痛囉
但係你d policy冇可能係殺晒中下階層㗎嘛
真係唔知..
好難講,如果Inflation繼續趺, 然後失業率上升, 或者 可以去返2-3%既..
前提係我覺得會有recession, 只係依家係soft landing定hard landing架姐..
佢地只剝削冇錢既人
好難租樓 佢地差d未走黎問你地點解唔買樓
Philip Lowe已經叫咗人去夾租啦
一家大細嗰d真係屌出聲
但consumer confidence仲係81%..
依家會有另一個可能情況出現係D人習慣左高通脹生活模式
咁就仆街了
冇望 PO幾日準備開4
唔係高過100先係optimistic咩?
睇month to month 有咩變化..依家肯定無可能升返上100
但如果喺呢個range,會有上升咁RBA就會驚,心諗點解你地仲有錢去消費。
佢地想最好唔好咁高呢個moment。我諗
上兩個月abc, current affair 嗰啲專題報告已經講過,話其中一大部分係grocery,根本無得避
所以咪話RBA on9
你加息叫人減少消費即係叫人食少d
d超市發到咩咁….
Bank and supermarkets 發死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞