淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
終於批左190
想問十一月個job market 會唔會好靜 靜到一月先有番動靜
利申寫CODE IT 狗
恭喜肥仔巴
Welcome Welcome
多啲香港人係好事,擴大廣東話勢力
不過始終都係冇香港歌手嚟開演唱會
之前有 呢排冇啫
個個都去英國加拿大甚至美國

澳洲咁冇 market 咩
你邊行又無講, 做咩工作又無講

70k hkd pre-tax 咪大約170k AUD 一年 pre-tax啦
net pay 70k hkd/month 應該真係你做到senior management 或是surgeon 先有機
其實我成日覺得拎自己香港收入同呢度比係無乜可比性
cost of living 都唔同, 稅制又唔一樣, 可以比架咩?
可能我人生第一份長工已經係係澳洲返
所以我係無咩可以比較

但你香港搵得多, 但洗費都係咁多, 其實比例上唔係都係差唔多咩?
我都係第一份工就係澳洲返,所以冇乜比較性

香港同一份工係搵得多啲但成日 OT冇補水又冇 wfh
Net pay 70k 即係萬4左右,唔洗senior management 嘅,qantas d 副機師都有
但我成日覺得, 唔係淨係睇數字
你要consider返個cost of living

好似我咁, 依家搵返係net pay 大約2-30k hkd 一個月啦
但我份糧夠我交租加養車, 仲夠我可以維持一個OK既生活水平
(例如: 可以出去食個飯,睇下戲, 做gym, 做facial 各樣啦)

你係香港搵同樣既人工, 你淨係租已經無左好大部份錢
可能已經只係岩岩好cover到expense,living standard 已經唔一樣

咁樣睇又其實係咪真係香港搵得多D呢? 我會咁樣諗囉
我諗syd係living cost 直迫香港既地方
so far Melbourne我都覺得仲未去到呢個位
我覺得已經超過香港少少...
我過到嚟net pay 高咗但係儲少咗
我淨係覺得如果我拎住依家呢份糧係香港生活一定唔會可以Maintain我依家既Living standard就已經可以話俾自己聽唔好諗住返香港生活
我諗除咗住應該差唔多?
租金相若但係呢度啲 property 全部大間啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞