淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
還好啦。
我地做既野,應該同香港嗰啲所謂財務顧問係差唔多。不過我地係professional 好多同埋唔洗點樣跑數。我地係真係要湊客,但唔係好似香港咁阿豬阿狗大學畢業都無就話自己係financial adviser. 我早排先俾左1500考個ethics exam,然後仲要掛P牌1600個鐘,大約實習一年先可以正式掛牌自己做adviser. 所以我好睇唔起香港嗰班所謂財務顧問,整臭哂個名。
有無窮撚幫襯呢啲?
我自己間firm主要客源係smsf同退休人士。
後生嗰啲多數都200k income up
唔好話窮撚啦,everyday mum and dads客,之前間firm都有做過,無乜特別啦。
我對於client 有錢與否無乜所謂。如果你聽話跟住recommendation 嚟去做,例如budget planning 然後你唔再係窮撚我都會有成功感。
好羨慕
CBD間Hakata Gensuke排隊排到傻
Carnegie嗰間就少人好多
香港嗰啲全部係保險狗狂sell 垃圾product
因為我考慮緊要唔要搵
有咩原因令你想搵?
我知呀, 所以我好唔gur
我讀左咁多年書, 依家仲讀緊second master (Applied finance)
就係為左呢份工, 佢地個D求鳩其就話係adviser, 憑乜?

澳洲regulation監管得好嚴, 之前2018年AMP整左個Royal Commission出黎之後瀨左野, 所以後來Big 4銀行將自己Financial Advising個arm賣左出去
真正ethical既Adviser係會跟足protocol,真係幫個客計哂做哂projection先可以provide advice. 如果我地覺得你依家hold緊既asset係OK唔洗轉,我地係唔可以叫你轉,因為我地要follow client's best interest.

同埋ASIC有規定, 你一日未拎到registration,你唔可以叫自己做Financial Adviser.
我未拎到牌, 幫你唔到
不過general advice我係可以俾你既
有問題可以問
之前買樓個broker話我應該要搵finance manager
但係我又唔覺自己搵得多到要人manage
食過幾次 其實算唔錯
其實好多人錯覺, financial advice唔係淨係for 有錢人
everyday mums and das 都可能需要 financial advice
可能Asian唔係好覺, 但其實好多household都係對自己living expense budget無咩概念, 唔知Super係乜, 唔知concessional contribution係可以扣稅之類

咁呢D野係我地可以幫到佢地既地方, provide a strategy to improve your financial wellbeing. 再加上保險啦, 不過係連登講保險會死人
但澳洲既保險同香港係完全唔一樣, 香港個D所謂儲蓄保, 澳洲叫whole of life / endowment policies已經係legacy product唔會再賣. 澳洲基本上係賣life insurance, tpd insurance, income protection insurance 同trauma insurance. 呢D保險基本上除左Trauma, 只要你係Employer super 底者industry fund, 基本上一定會包埋。premium係你super入面扣
得閒可以留意下
一樣,但我又真係無乜時間慢慢研究
窮人喺度呀

應該要研究下 Super 同 concessional contribution ?
其實你去ATO望下就有哂關於contribution rules 既野
不過好多人都唔會有時間去睇或者明白佢講D乜

Super就簡單D, 我地幫你格下價睇下邊間最好用
加上我地幫你砌portfolio啦 就係咁
有冇邊間覺得好過Hakata?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞