淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
香港茶仔食個晏都70蚊
如果你super balance 係50k 樓下, industry fund 係抵屌D, 因為admin fee堅平,變相你可以accumulate多DD錢。
50k + 開始可以用retail fund, 用etfs 砌下portfolio個D
200k up 而又有興趣自己manage自己portfolio,可以考慮SMSF.
香港一個人食好多平選擇 呢樣唔洗argue
不過我覺得夜晚出去同fd聚餐食返同一level既野澳洲平d
Degree畢業 銀行back office 5年經 有冇機會移到民澳洲
你back office工可以符合skill lis咁咪可以申請skill visa

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skill-occupation-list

如果唔係就無啦, 一係讀書用hong kong stream, 一係你睇下有無employer sponsor.
係有的,但係咪申請到就可以過去澳洲搵工?
原諒我得諗法但乜柒都唔知
https://www.abs.gov.au/ausstats/abs%40.nsf/Product+Lookup/346C1266CC367D45CA257B950013106C?opendocument
如果係喺skill list,咁就要提交express of interest,之後計分啦。
IELTS 呀,年紀,工作經驗,skill assessment 嗰啲啦。
immigration department 個website 應該有哂資料
過隔嚟移民post 問啦
就算夜晚dinner 同朋友食亞洲野圍返埋我覺得都平過香港
不過香港食泰國野或者打冷應該會平d
你係咪住melb?
如果係, 有間日式餐廳係toorak, 專食天婦羅 平兼好食
老細係日本人, 成間野好細, 好似日本個D細居酒咁, 所以老細最多做3張枱
無得book位,要自己walk in, 佢淨係開1730-2100. 我friend話有時老細會睇心情唔開門
係呀係呀!!!
我覺得幾好食喎,又唔貴
真呀 食咩都差唔多價
門口有, 不過位唔多
你泊對面街都得啦,夜晚Toorak好靜
D天婦羅係即叫即炸,所以老細唔收咁多客
我自己覺得thai呢, melb得幾間係好食
例如City間Nana thai..次次都排到仆街

西方野, italian呀,french呀個D澳洲抵食+好食D
Mexican 呢D唔洗講啦, 雖然唔係間間好食, 但好食個D真係好正
仲要係平!
成間野,入面個vibe好似去左日本咁
仲要白飯任裝
介唔介意CBD食先?
如果唔介意, 有間法國菜好正
steak house都有推介

法國餐廳叫 : Philippe

steak house呢, 就 The Mitre Tavern
唔好睇佢樓下係Pub,佢樓上係扒房..D扒堅好食

想食西班牙菜就MoVida Aqui 呢間野有西班牙friend認證話係得既

諗到再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞