淺談澳洲office工嘅職埸文化 3

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
都係
我而家先搭緊車
你公司請唔請人
要等下年
Wfh 咪每日0.67囉
想問下有無人知mpf可以點處理
有PR 未?
如果salary sacrifice 個threshold 可以高啲就好
未啦..主要係拎個陣稅點計.加拿大可以直轉入去佢地個隻mpf到.澳洲好似唔得?
澳洲唔得...而且foreign pension 係taxable
咪比佢硬食一筆
又未必...
留到你有一年可以喺香港留183 日先攞
我知super會自己識計tax (contribution都收稅 屌)

咁MPF計唔計CGT
有難度wo…佢係當income?
咩呀,你成為稅務居民之後有3個月將你香港mpf 舊錢轉過去澳洲而唔會有tax implication,然後你用你個concessional limit 入去澳洲個super account.
問題係未拎到pr都已經成為稅務居民….但未有pr又拎唔到mpf.
exactly 我都係呢個case
咁你諗住點
諗辦法脫離tax resident身份掛
有d home office好似可以claim rent/mortgage當做expense
過幾年有citizenship 之後返香港留大半年先攞
No,你可以申報話香港政府唔放錢
我俾咗3千大洋個喺ato 做到director 嘅tax barrister 攞advice,佢話唔撚洗驚
巴打有冇多啲details?
到你真係搬過嚟嗰陣你個會計師會俾advice 你,再唔係就攞個private tax ruling, 因為根據香港法例,你無外地永居,佢係有權唔放錢俾你,呢樣已經超出你控制範圍。

再退一步,就算你俾cgt 都係由你做tax resident 嗰日開始計base,加上你持有超過一年,你只會俾升咗嗰到嘅50%計出嚟嘅稅。今時今日個市,你分分鐘有capital loss 帶落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞