[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
其實樓主既方法,玩美股會較為好

都同意 大升市升賺到盡
跌市抗跌都無咩用

不過無睇開
2628 有咩睇法
2628 有咩睇法

2628 雖然係跌 不過都係跟市跌
$20 係支持位黎 現價都唔需要走
穿$20 再講
淡友已攻破22000
21600 走唔甩
恆指已穿哂所有平均線
有機會75度直插至底 216/211
反彈不高於222/224

恆指保力加通道開始擴闊 代表新勢頭展開 (跌)

從23000 見頂起計跌浪基本消費1500點

橫行左個半月既220-230 區間以破底結束好友希望

石油股 逆市抗跌
相比起恆指成千點跌幅
857 仲有賺 883 蝕緊少少 算係咁
但係我都覺得咁樣無咩用
股份係keep 得過 不過未必升得起
可考慮放左佢 無謂博

鋼鐵股都係強勢板塊
322/3808 都唔差
但我入市意欲不大

除左put / 少注博反彈
入市贏既機會率太低
無謂博
減持
留名
323 347仲入唔入得過?咩價位入好?
淡友已攻破22000
21600 走唔甩
恆指已穿哂所有平均線

石油股 逆市抗跌
相比起恆指成千點跌幅
但係我都覺得咁樣無咩用
可考慮放左佢 無謂博

鋼鐵股都係強勢板塊
但我入市意欲不大

入市贏既機會率太低
無謂博
減持

386點睇
淡友已攻破22000
21600 走唔甩
恆指已穿哂所有平均線

石油股 逆市抗跌
相比起恆指成千點跌幅
但係我都覺得咁樣無咩用
可考慮放左佢 無謂博

鋼鐵股都係強勢板塊
但我入市意欲不大

入市贏既機會率太低
無謂博
減持

386點睇

橫行偏向好多少少 $5.5 支持位 $5.8 阻力位
失$5.4 考慮止蝕
留名
323 347仲入唔入得過?咩價位入好?

現時唔係好建議入市
鋼鐵股抗跌 但未必升

323 買入位$2.3
347 買入位$4.5
1,19,1358點睇
700有冇力反彈

利申:冇貨
1,19,1358點睇

1 玩完啦 碌緊落山 見唔到有明顯支持位
19 都係差唔多玩完 睇下$71.5 支持位頂唔頂到
1358 雖然唔知咩原因插落黎 但有貨基本上要即走 果枝陰燭唔會補得番 未走等多陣如失$1.96 都要即走 下一關 $1.85
700有冇力反彈

無貨唔好掂呢隻野
上面太多阻力/蟹貨
睇出面d post 就知
700有冇力反彈

無貨唔好掂呢隻野
上面太多阻力/蟹貨

感謝

另外想問2628而家入 長線玩唔玩得過
中移動同友邦 其實係咪應該放手
806 就見底
趁低吸納制唔制得過?
700有冇力反彈

無貨唔好掂呢隻野
上面太多阻力/蟹貨

感謝

個市岩岩開始跌 唔好以為自己坐得就話玩長線
2628 $20 係大支持位 唔失得 依家睇係有機會穿

原先想叫你長線考慮5號仔 但係今日都好危

keep cash 可能仲跑得贏大市
中移動同友邦 其實係咪應該放手

941 就弱嫁喇 比盡都係彈到$83 自己睇位走啦
1299 反而有少少曙光 開始橫行唔跟市跌
睇下有無機彈番上$45 可以坐多陣博下
但係失$42.6 必走

無貨唔好掂呢隻野
上面太多阻力/蟹貨

感謝

個市岩岩開始跌 唔好以為自己坐得就話玩長線
2628 $20 係大支持位 唔失得 依家睇係有機會穿

原先想叫你長線考慮5號仔 但係今日都好危

keep cash 可能仲跑得贏大市

補充番 2628 太受國策影響
友邦 賭股 內房 都係比國策收皮
所以要小心
806 就見底
趁低吸納制唔制得過?

制唔過
依家下跌緊 你買早一日可能都要坐5%
然後彈一下繼續落
同埋佢受大陸A 股影響 大陸依家都唔掂
強貼劉明學野
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞