[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
我暫時睇恒指都仲要上,大概22800-23000
今年唔知會唔會有大事發生呢
恆指到20天線阻力位
今日最高到22228 回
雖然有回 但回得太少
做淡要小心 幾日內唔落當佢企穩
要讓路比佢繼續彈

今日有好多股份異動
有唔少都係之前玩過既強勢股

重工股
3339 龍工 回調時仍守穩5線向上格局 有力破頂
1157 中聯 跟彈 睇下收唔收復到陰燭頂$3.8
3808 中國重汽 5線向上 50天線支持位回升 升穿$6可keep

2382 舜宇 黃金比率回調位$32/$36 一下子由$32 彈上$36 企穩應可再上 但需要觀望下先
552 中通服 大陽燭破頂 升幅過大 買入位係$5.2 如回

建滔系 破頂
148/1888
6808/981/3933

資源股基建股 有改善

匯豐繼續升而騰訊回
恆指到20天線阻力位
今日最高到22228 回
雖然有回 但回得太少
做淡要小心 幾日內唔落當佢企穩
要讓路比佢繼續彈

今日有好多股份異動
有唔少都係之前玩過既強勢股

重工股
3339 龍工 回調時仍守穩5線向上格局 有力破頂
1157 中聯 跟彈 睇下收唔收復到陰燭頂$3.8
3808 中國重汽 5線向上 50天線支持位回升 升穿$6可keep

2382 舜宇 黃金比率回調位$32/$36 一下子由$32 彈上$36 企穩應可再上 但需要觀望下先
552 中通服 大陽燭破頂 升幅過大 買入位係$5.2 如回

建滔系 破頂
148/1888
6808/981/3933

資源股基建股 有改善

匯豐繼續升而騰訊回

樓主好詳盡
我暫時睇恒指都仲要上,大概22800-23000
今年唔知會唔會有大事發生呢

228 太盡喇 見到d 平均線咁既樣我唔會估咁高
再夾最多我唔睇跌
新手一問
有冇情況係恆指升 但藍籌跌/ 恆指跌 藍籌升?
新手一問

大户只要控制恆指成份股比重最高果幾隻 e.g. 5 700 939
就可以左右指數
新手一問

大户只要控制恆指成份股比重最高果幾隻 e.g. 5 700 939
就可以左右指數

咁控制恆指 都可以左右比重大既5 700 939?
恆指22422 升左28x點?
樓主點睇?
神華有無機會穿52週高?
留名
石油股點睇
樓主點睇?

平淡倉 反彈強勢
買正股
石油股點睇

油價不嬲唔差 ~46-60
係香港d 石油股價跟唔上 12月有貨keep 到依家

11月都係因為國策打壓先回 依家目標價16.5
樓主點睇?

平淡倉 反彈強勢
買正股

樓主好有紀律 果然係pro
樓主點睇?

平淡倉 反彈強勢
買正股

樓主點睇?

平淡倉 反彈強勢
買正股

淡倉要輸 之前做淡係因為無股值得玩
依家個市ok 玩番正股
暫時6808 升緊5% 破頂
樓主點睇?

平淡倉 反彈強勢
買正股

淡倉要輸 之前做淡係因為無股值得玩
依家個市ok 玩番正股
暫時6808 升緊5% 破頂

但升左成千點 依家先追會唔會遲摸頂。。

11月都係因為國策打壓先回 依家目標價16.5

之前$16.18入咗
0823 仲有冇力升
0823 仲有冇力升

跟大市 始終預期加息 呢隻唔會當炒
全面轉軑!
恆指衝破阻力關
反彈強勢
淡倉已平
短線唔會估頂
專心玩正股

市寬擴闊
大部份既股都可以炒一轉
之前話唔買得住既股見佢升都可以跟炒
弱既 科網 汽車
強既 資源 石油 重工

藍籌1299 2628 700 2388 5 27 992 全部做好
煤股同纸股彈出

尋日推既 6808/3808/552/3339/1157/148/1888
暫時6808 破頂跑出 其他都ok
追埋323 同981
其實大市好多股份都玩得過 短線

人仔出奇不意既變動令大市可再瘋狂一陣!
請問巴打
手持857,目標可以去到幾多?
請問巴打

岩岩破位 短就6,5左右先啦
請問巴打

企穩$6 上望$6.4 呢隻股好野黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞