[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
3368 點睇

今日出大陽燭 企穩$1 可上望$1.1
又係我
點睇2628可以衝返上22?
大市個升勢大概可以維持幾耐同升幅?
有乜因素關事

聽日好重要
睇實23000 呢關啦
衝穿企穩無事 仲可以考慮加貨
衝唔穿可以跌得好急

呢d 情況應該分散幾隻買
因為你係睇好個板塊
揀隻最大既, 揀隻走勢好既咁去

暫時睇落唔係好大問題姐

883 由10底高位去到依家 算唔算係好大既下降軌 新手唔識鳩up

唔識畫圖唔緊要
去信報打no. 就得
我依家都好少親手畫 易有bias

我都係 miss 左呢隻同2382
但現價買真係水位有限 不值博

175係好股,但其實有咩因素令到呢隻過去一年升左咁多?
之前係$3-$4 徘徊都好耐

業績好+預期高增長

其實咩原因都唔重要
有時業績好股價都可以跌
見到隻股有升勢去跟就岩

依家升到呢個位,衝吾上$9 ,回返落$7邊值唔值得入貨?
樓上做咩玩到問朋友借
樓上做咩玩到問朋友借

因為我地唔夠本,朋友好豪咁借比我地
好彩唔係炒孖展

借上借就真係
其實去到呢個位升左咁多依家先追定點部署好?
981真係唔掂

係 今日止蝕左
佢幅圖好似隨時都想出枝大陽燭咁, 不過唔坐喇

今日仲11.06入左落到10.7就止饋
981真係唔掂

係 今日止蝕左
佢幅圖好似隨時都想出枝大陽燭咁, 不過唔坐喇

今日仲11.06入左落到10.7就止饋

唔好向下溝
止蝕係為左唔好輸更多 投資總會有輸贏
有個幾煩既case
下面一堆數字sor

我分別係以下價位買左唔同股數既03344:

0.86@13000
1.07@11000
1.28@22000

總共44000股,$48550

其中 1.07@11000 個本($11770) 係由朋友A借比我,
而佢借既呢筆錢係來自佢放左佢隻股票00998:
4.91@5000
亦即佢放左998所得既錢= $24550
其中我只借左$11770去買03344,另外果$12780由另一朋友B借左(同樣買左03344)

當我同B 放左03344後,我地就要幫A買返00998 5000股,
咁個問題就黎喇,
03344而家跌緊,已經跌低過我本金;
00998升緊,股價已經高過4.91,亦即我之後買返時需要既錢多過$11770(未計朋友B)

咁時走勢對我地非常不利,
想請教有咩方法可以蝕得最少,甚至無痛離場?

我諗住等03344升到超過1.00,留意可唔可以升上1.10,如果升到就最好,但如果又跌,就用1.00做止蝕位;

至於00998,視乎咩價位放03344,再計返咩價位買00998可以將損失降低,然後用技術分析搵下00998幾時跌同跌成點

但呢個做法好似好被動,而且不確定因素太多,想問問有冇其他方法挽回局面?
定唔理03344蝕幾多,先空倉,再拎剩返既錢技資其他股票等佢賺返蝕左既本?

sor for 1999 and too long,
thxthx

會唔會太複雜
323係咪應該等佢回
仲有冇機會上去
有個幾煩既case
下面一堆數字sor

我分別係以下價位買左唔同股數既03344:

0.86@13000
1.07@11000
1.28@22000

總共44000股,$48550

其中 1.07@11000 個本($11770) 係由朋友A借比我,
而佢借既呢筆錢係來自佢放左佢隻股票00998:
4.91@5000
亦即佢放左998所得既錢= $24550
其中我只借左$11770去買03344,另外果$12780由另一朋友B借左(同樣買左03344)

當我同B 放左03344後,我地就要幫A買返00998 5000股,
咁個問題就黎喇,
03344而家跌緊,已經跌低過我本金;
00998升緊,股價已經高過4.91,亦即我之後買返時需要既錢多過$11770(未計朋友B)

咁時走勢對我地非常不利,
想請教有咩方法可以蝕得最少,甚至無痛離場?

我諗住等03344升到超過1.00,留意可唔可以升上1.10,如果升到就最好,但如果又跌,就用1.00做止蝕位;

至於00998,視乎咩價位放03344,再計返咩價位買00998可以將損失降低,然後用技術分析搵下00998幾時跌同跌成點

但呢個做法好似好被動,而且不確定因素太多,想問問有冇其他方法挽回局面?
定唔理03344蝕幾多,先空倉,再拎剩返既錢技資其他股票等佢賺返蝕左既本?

sor for 1999 and too long,
thxthx

會唔會太複雜

姐係你依家就想3344 升 998 跌
我唔係莊家wo

點解一定要買番998..
點解要借錢買股咁高風險...
點解跌落黎唔走...
點解叫你彈少少好走 尋日反彈又唔走...

3344 捱唔住嫁喇 失守左20天線多天 50天線既反彈已經比今日枝陰燭食左 下一關要落$0.8
998 $5.2 阻力 應該衝唔穿

姐係我認為兩隻都要跌。
決戰23000⚔
恆指上到100天線229
呢兩日既走勢好重要
決定未來一兩星期方向
升穿23000 企穩無事 仲可以考慮加貨
升唔穿23000 小心急回 走貨要果斷
領漲藍籌 騰訊 友邦 建行 中移動 全部岩岩好到阻力位

個股跟進:
6808 高鑫零售 破左4次頂 $7.7 全數食糊 無貨可等回調至$7.3
323/347 鋼鐵 今日起動 大陽燭升7%破頂 可keep 可食
3339 龍工 破頂 keep
1157 中聯 如衝唔穿$3.8 阻力都可以隨時食
148/1888 建滔 破頂 keep

552 今日破頂至$5.67 但收陰燭 無論賺蝕都必須了結
3808 暫時脫險 但必須儘快升穿$5.9 &$6.1 否則會有頭肩頂及三頂阻力
981 止蝕 幅圖好似想隨時整枝大陽燭咁 但今日都係陰燭有d 失望

異動股眾多:
車1316/881/1114
建築股3311/3323
資源股 3993 323 347 2600 358 1313
終於炒到內房同醫藥 119/1099/2607
決戰23000⚔
呢兩日既走勢好重要
決定未來一兩星期方向

個股跟進:
6808 高鑫零售 破左4次頂 $7.7 全數食糊 無貨可等回調至$7.3
323/347 鋼鐵 今日起動 大陽燭升7%破頂 可keep 可食

3808 暫時脫險 但必須儘快升穿$5.9 &$6.1 否則會有頭肩頂及三頂阻力
981 止蝕 幅圖好似想隨時整枝大陽燭咁 但今日都係陰燭有d 失望

異動股眾多:
資源股 3993 323 347 2600 358 1313

而家冇貨係手 有咩股可入?
決戰23000⚔
呢兩日既走勢好重要
決定未來一兩星期方向

個股跟進:

異動股眾多:

而家冇貨係手 有咩股可入?

終極伸手
新手入場 有咩app好用?
同埋邊到開戶口最好?
371 點睇?
決戰23000⚔
呢兩日既走勢好重要
決定未來一兩星期方向

個股跟進:

異動股眾多:
資源股 3tel:9933233472600 358 1313

非常同意hsi 走勢
走緊貨🏃🏃🏃
我想問如果2382 set止賺應該set咩價
佢個勢會上42定落番
因為今日跌

175係好股,但其實有咩因素令到呢隻過去一年升左咁多?
之前係$3-$4 徘徊都好耐

業績好+預期高增長

其實咩原因都唔重要
有時業績好股價都可以跌
見到隻股有升勢去跟就岩

依家升到呢個位,衝吾上$9 ,回返落$7邊值唔值得入貨?

$7.2/ $7.6 博反彈都值博
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞