[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
2600點睇?呢排都強勢,但啱啱跌穿20天線

Yes, 強勢, 我成個資源板塊炒 暫時得323 347 彈得起
2600 穿左一穿20天線 所以按策略減持
但留意尾市都企番上去 穿要連續穿幾日先叫確認

假設之後彈得番 無貨可追入 失20天線$3.4 再走 用幾格去博 值博率高
假設之後失20天線落 留意50天線$3.25 或$3 大支持位 可買入 失$3 止蝕
今日咁插法,似未跌完
之前1548,2382

1548 玩完嫁喇
有巴打一路有問呢隻野
大陰燭果日叫清
一路強勢走上黎 三枝大陰燭確認見頂
未來唔會上得番$4

2382 強勢股見頂
$36 -$43 range , $36 應有支持
因今日大市拖累大部份股份下跌 唔排除之後企穩$36
如失$36 下一關睇$32

11月中係個page 度畫左圖講會見$36
當時~$40 可上去睇下
Put咗1299
722 好像入得過
點睇19?太古到底未

利申新手

用呢個方法玩半新股有風險
你新手不如玩番d 市值大既股份穩陣d

19 太古 下降軌 平均線5線向下 跌勢股
呢d 股唔會買 有機會逢底破底
想博反彈留意$71.5

學緊睇圖 原來要睇晒五條線
十天線低/高過50/20平均線又代表入定沽?
求教

留名
支持,
寧願高D追買靚勢頭既股, 都好過盲目貪平撈底

但多數散戶都傾向後者, 愈跌愈盲目去溝,
升少少就當賺餐飯, 胡亂止賺
留名學野
LM
留名
722 好像入得過
點睇19?太古到底未

利申新手

想博反彈留意$71.5

求教

五線向上代表最強勢既時候
你留意下 27 銀娛 係$30 已經排好左5條線
700 騰訊係6月份$170 直至 11月份失20天線 升左5個月

如果10天高過20天高過50天, 三線向上 都可以偷步買入
低過50 仲未轉強

想博反彈留意$71.5

求教

五線向上代表最強勢既時候
你留意下 27 銀娛 係$30 已經排好左5條線
700 騰訊係6月份$170 直至 11月份失20天線 升左5個月

如果10天高過20天高過50天, 三線向上 都可以偷步買入
低過50 仲未轉強

多謝賜教
今日能夠收綠燈既股
#⃣石油股 2883 857 1623 (833)
鋼鐵股 323 347

暫時倉位靠323 347 既盈利頂住
亦都set 左止賺盤 以防佢升到強弩之末

而石油股 之前收集左少少
今日好明顯好多資金趁跌市收集
待大市跌定 首選石油股加注

大跌市不要忘記尋找逆市上升既股

👀322 3323 3311
3 隻都係市跌前曾經有異動
322 最後都收陽燭可留意

科網 車 轉弱
今日呢兩個板塊帶頭跌
月中畫果幾幅圖講既位全部到哂
700 落$186 2382 落$36 2018 落$67
175 呢隻野好似2382 咁 有好幾次好似樣既反彈 但係最終都失敗
支持,
寧願高D追買靚勢頭既股, 都好過盲目貪平撈底

但多數散戶都傾向後者, 愈跌愈盲目去溝,
升少少就當賺餐飯, 胡亂止賺

北半球巴打
仲記得你當年個post
今日能夠收綠燈既股
#⃣石油股 2tel:8838571623 (833)
鋼鐵股 323 347

暫時倉位靠323 347 既盈利頂住
亦都set 左止賺盤 以防佢升到強弩之末

而石油股 之前收集左少少
今日好明顯好多資金趁跌市收集
待大市跌定 首選石油股加注

大跌市不要忘記尋找逆市上升既股

👀322 3323 3311
3 隻都係市跌前曾經有異動
322 最後都收陽燭可留意

科網 車 轉弱
今日呢兩個板塊帶頭跌
月中畫果幾幅圖講既位全部到哂
700 落$186 2382 落$36 2018 落$67
175 呢隻野好似2382 咁 有好幾次好似樣既反彈 但係最終都失敗

700幾時先識升
留名
五線向上係咪睇日線圖就得架啦?
支持,點睇857
Ps:我9個幾有重貨 溝唔溝好
有冇推介
有冇推介

上面講左石油股

尋晚個page 出左完整大市睇法
支持,點睇857
Ps:我9個幾有重貨 溝唔溝好

順手借黎做例子
857 $9 15年5月失20天線
6月 5 線向下
之後跌到$4 先停 足足跌左50%
5線向上同5線向下既威力

我不嬲唔建議人溝貨
我買左最多輸一成 你再輸就輸5 6 成 點捱得住
有貨 佢升番 你都係賺
有咩多d陰陽燭攻略
石油股又真係升緊
想學多d再入市
有咩多d陰陽燭攻略
石油股又真係升緊
想學多d再入市

你估我9推既咩
買林瑞芬/孫運喜d 技術分析書睇
再靠實戰重新develop 自己既買賣策略同選股方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞