[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
留名
新手連路都未上,岩岩出黎做野想學下買股只求搵二餐食下,有幾個問題想問希望可以解答下

1. 一開始預幾錢好

2. 點選擇買邊隻股,股票太多隻唔知點入手,返工好多時間可以睇股但係無從入手

3. 係咪新手入市唔好買太多

利申:咩都唔識

1. 假設你有10萬就分 5 注玩 睇市況盡量唔好買多過6成

2. 睇書睇新聞睇雜誌睇財演
有基本分析派/技術分析派/財技股派/半新股派
自己揀過適合既方法先, 我係技術分析既其中一種 上面有講我既選股方法

3. 預輸 好容易就輸錢
輸到入肉就好難追番
10萬輸50% 得番5 萬 想追番要贏番100%先得
所以細注累積經驗先

我有睇你果4點不過唔係好明白 可唔可以解釋多小小
好多謝巴打

259 有睇開呢隻 風險高
$3.6 買入 目標$4.2 止蝕$3.4
依家有咩板塊玩得過

講左有咩板塊唔玩得先: 科網 車 內房 地產 公用 醫藥

強勢板塊 石油 / 鋼鐵

觀望 銀行 零售 工業 基建

賭股轉弱緊
270 點睇

270 中過伏 我應該摸左頂 升勢盡頭 依家開展跌勢 逢底破底 想博反彈等$9
新手連路都未上,岩岩出黎做野想學下買股只求搵二餐食下,有幾個問題想問希望可以解答下

1. 一開始預幾錢好

2. 點選擇買邊隻股,股票太多隻唔知點入手,返工好多時間可以睇股但係無從入手

3. 係咪新手入市唔好買太多

利申:咩都唔識

1. 假設你有10萬就分 5 注玩 睇市況盡量唔好買多過6成

2. 睇書睇新聞睇雜誌睇財演
有基本分析派/技術分析派/財技股派/半新股派
自己揀過適合既方法先, 我係技術分析既其中一種 上面有講我既選股方法

3. 預輸 好容易就輸錢
輸到入肉就好難追番
10萬輸50% 得番5 萬 想追番要贏番100%先得
所以細注累積經驗先

我有睇你果4點不過唔係好明白 可唔可以解釋多小小
好多謝巴打

你太新 係個股市度浸下就會明
唔該巴打
不過唔太明set 低10格止賺盤姐係點
咁樣會唔會低於目標價賣左?
新手唔多識野

舉例 用夠20格做例子
隻股票$10 升到$11
$11.2 時 set $11 止賺盤 姐係個自動盤 到價會食
$11.2 回落就$11 自動食
$11.2 升到 $11.4 你就調高個盤去$11.2
如此類推

最後 無一個方法可以計到咩時候咩價位係最高 以上方法只係幫你利益最大化
平保 平均買入價38.幾
而家放手定睇多兩日先?
長渣等牛市

要守得穩22000 先得 失守唔樂觀
依家有咩板塊玩得過

賭股轉弱緊

如持有857該如何部署?
留個名先

舉例 用夠20格做例子
隻股票$10 升到$11
$11.2 時 set $11 止賺盤 姐係個自動盤 到價會食
$11.2 回落就$11 自動食
$11.2 升到 $11.4 你就調高個盤去$11.2
如此類推

最後 無一個方法可以計到咩時候咩價位係最高 以上方法只係幫你利益最大化

明白晒
之前倒轉左黎諗
而家放手定睇多兩日先?

比個位你 失$40.4 走 收市價計
失$40 必走
中海外點睇
現價22蚊好似幾抵屌

咪啦
中海外點睇
現價22蚊好似幾抵屌

咪啦

弱勢股只會愈黎愈弱
玩左3個月
玩緊期貨
留意緊809 有無得唸師兄
而家放手定睇多兩日先?

比個位你 失$40.4 走 收市價計
失$40 必走

唉 唔理啦40.5走左一半先
留名
依家有咩板塊玩得過

賭股轉弱緊

如持有857該如何部署?

照keep 得喇
其實如何長揸 友邦中移動而家咁既樣 係咪可以唔理 等下個升市周期?定係都要有止蝕?
其實如何長揸 友邦中移動而家咁既樣 係咪可以唔理 等下個升市周期?定係都要有止蝕?

係我既投資理念入面無長揸呢樣野 只係輸左唔肯止蝕
我係追求捕捉每一段升浪 轉跌就走
700 騰訊 我都曾經以為可以長揸 由$170 入 一路升到$220 升左3個月
後來見到佢升市跟唔上 跌穿20天線 轉弱 係$207 放
依家跌到$180

好多散戶最鐘意升果陣唔敢追 跌果陣走去接
見到出面d post 個個接完問點解唔升

1299 穿$47 我已經比個好幾個止蝕位
依家黎睇
$44 開始橫行 跌市唔跌 有機會反彈 目標$45.6
如再失$42.6 你可能要再承受一段跌浪

係我既投資理念入面無長揸呢樣野 只係輸左唔肯止蝕
我係追求捕捉每一段升浪 轉跌就走
700 騰訊 我都曾經以為可以長揸 由$170 入 一路升到$220 升左3個月
後來見到佢升市跟唔上 跌穿20天線 轉弱 係$207 放
依家跌到$180

好多散戶最鐘意升果陣唔敢追 跌果陣走去接
見到出面d post 個個接完問點解唔升

1299 穿$47 我已經比個好幾個止蝕位
依家黎睇
$44 開始橫行 跌市唔跌 有機會反彈 目標$45.6
如再失$42.6 你可能要再承受一段跌浪

明白 thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞