[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
油股
857 升5%
338 升3.6%
2883 升3%
入左883 10.34

賭股本身開始展開中長線升浪 你可以見到佢不斷破頂 就算市跌佢都照升
奈何昨日出現政策打壓 呢樣係投資者最忌 無論基本分析/技術分析都不能預見
現在睇住個裂口 黎觀望政策效應
如能回補裂口 e.g. 銀娛上番$37 代表打壓被消化 將重拾升浪
否則無須買入

以1299 友邦作比較 發生政策打壓導致的裂口下跌後 一直未能回補重上$50
近日仲持續破位插水 當日大跌入去撈貨者如果仲有貨基本上都要坐艇

37蚊係星期一收市企穩定呢個星期企穩37蚊?

無時限 總之我係幅圖度見到回補番裂口位就得

34.5入左1928 咩位要set止蝕?
另外問點睇5號? 今日應該補左上升裂口, 但呢排港股走勢好似麻麻, ,應該咩位set止賺?
依種揀股方法 只適用於一線二線大價股 ?

建議應用於市值50 億以上的一 二線大股

有時發現呢個方法用係細價股度 回報更高 5 6成 當然風險更高
大部份準備爆升/爆升緊既細價股 都會係我選股時screen 到出黎
今日能夠收綠燈既股
#⃣石油股 2tel:8838571623 (833)
鋼鐵股 323 347

暫時倉位靠323 347 既盈利頂住
亦都set 左止賺盤 以防佢升到強弩之末

而石油股 之前收集左少少
今日好明顯好多資金趁跌市收集
待大市跌定 首選石油股加注

大跌市不要忘記尋找逆市上升既股

👀322 3323 3311
3 隻都係市跌前曾經有異動
322 最後都收陽燭可留意

科網 車 轉弱
今日呢兩個板塊帶頭跌
月中畫果幾幅圖講既位全部到哂
700 落$186 2382 落$36 2018 落$67
175 呢隻野好似2382 咁 有好幾次好似樣既反彈 但係最終都失敗

700幾時先識升

現價$186 會有支持
如果穿埋就$176見

37蚊係星期一收市企穩定呢個星期企穩37蚊?

無時限 總之我係幅圖度見到回補番裂口位就得

34.5入左1928 咩位要set止蝕?

1928 你未必要輸wo , 止蝕位定係裂口下跌日枝陰燭既底 $33.2 計收市價
其實同aia 一樣 aia 一穿左$47.7已經一路跌
入左883 10.34

留名
另外問點睇5號? 今日應該補左上升裂口, 但呢排港股走勢好似麻麻, ,應該咩位set止賺?

Pish 可唔可以講下點set止賺

Pish 可唔可以講下點set止賺

5 匯豐 股份自突破$62 展開升浪 領漲藍籌 取代騰訊
然而升勢過急要回調 再加上等緊加息結果
其實暫時難講方向 現價~$62.5左右有支持
我認為後市向上 無須止賺
但如果失$62 代表升浪結束 到時再走
其實我覺得咁玩係叫投機多過投資
唔睇基本因素而注重市況走勢
巴打點睇1號仔
巴打 6號仔同2號仔 長線持有 邊隻會好d

尋日大跌市 有邊隻基本因素好既股份無跌?
友邦業績唔好咩? 騰訊業績唔好咩?舜宇業績唔好咩?
個市真係跟基本因素炒咩? 咁根本解釋唔到點解恆指有時23000 有時22000
有咩多d陰陽燭攻略
石油股又真係升緊
想學多d再入市

你估我9推既咩
買林瑞芬/孫運喜d 技術分析書睇
再靠實戰重新develop 自己既買賣策略同選股方法

林瑞芳果本係我第一本睇嘅技術分析書
深入淺出幾好

有時發現呢個方法用係細價股度 回報更高 5 6成 當然風險更高
大部份準備爆升/爆升緊既細價股 都會係我選股時screen 到出黎

咁對於半新股 四線向上係咪都已經達到其中一個揀股既條件?
另外我自己手持1170 2蚊貨 睇日線圖見到五線都差唔多向哂上 係咪可以等升多浸先放?
留名

另外我自己手持1170 2蚊貨 睇日線圖見到五線都差唔多向哂上 係咪可以等升多浸先放?

半新股唔岩用 要有1 2年數據先有圖睇

1170 $2係支持位 你呢個位入得靚
依家先穿左裂口上升第一日個頂部
消化埋獲利盤
我覺得會有力挑戰前頂$2.25
由於市值細 成交細 所以風險較高 如見到大陰燭>5% 要考慮走
巴打 6號仔同2號仔 長線持有 邊隻會好d

公用股/Reit 成個板塊都轉哂弱 由於加息預期
2 隻都差 , 6號仔無咁差 下跌空間較細

證明你睇得書少
一隻基本面好好既股都要睇大市走向
同埋真係轉trend 都要尊重佢既下跌

半新股唔岩用 要有1 2年數據先有圖睇

1170 $2係支持位 你呢個位入得靚
依家先穿左裂口上升第一日個頂部
消化埋獲利盤
我覺得會有力挑戰前頂$2.25
由於市值細 成交細 所以風險較高 如見到大陰燭>5% 要考慮走

Thx
有咩多d陰陽燭攻略
石油股又真係升緊
想學多d再入市

你估我9推既咩
買林瑞芬/孫運喜d 技術分析書睇
再靠實戰重新develop 自己既買賣策略同選股方法

有冇基本分析既書推介下
1617 點睇,呢d股係咪頭一兩日短炒就算?
人生第一隻股,唔知幾時放好 1.5買入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞