[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
#⃣1093/2196/1177/460 藥股

入左460 集氣
想問一隻即將
終止成為中央結算系統之合資格證券
即係點 會變做0?

入左460 集氣

同路

入左460 集氣

同路

460 睇幾多?裂口底?

入左460 集氣

同路

460 睇幾多?裂口底?

呢隻股本身已經慢升緊 一浪比一浪高 依家突破左$2.25 會加快 目標價$2.5
135 點睇?
今日6.16入左

都ok, 見到條上升通道 目標價6.4 先
呢隻股未完全轉勢 回番落 5.9 走
135 點睇?
今日6.16入左

我覺唔好浪費時間係呢d 走勢既服度
有無細價股推介
依排又會放假, 又多唔穩定消息
應該入咩好?
點睇石油股
有無細價股推介

546/1483
細價股風險高 自己注意
點睇石油股

油價睇好到$60
油股短線回 中線睇好
異動板塊

#⃣車股
175/1114/3669 三隻破頂車股
吉利破頂但企唔穩高位 短線稍淡 升勢未改
華晨 呢隻股係一浪一浪咁爬升 等買入位$11 無需高追
永達 無買入位
3836/1728 受1293及881 盈喜影響,呢兩隻弱勢股彈起 有貨可keep
2238/1958/2333 有機會跟炒
🚫1211 比亞廸 完全跟唔上

#⃣藥股
1093/2196/1177 同日破頂 頭兩隻早已排好5線向上格局 再加陽燭突破 可多加留意 1177 橫行整固左一年 博佢補一年前裂口
460 本身已經由底位一浪一浪咁爬升 現突破$2.25 估計會加快
2607/1099 早已經炒左一轉 以2607 較好

車股已經炒左一段時間 反而藥股剛開始
星期五10.46 買左國泰,你點睇

我就唔like 玩航空股既 293 基本面/技術面都差 不過我知有人鐘意玩比市場過份睇淡既股 入左貨就失$10 止蝕
星期5高追左1114
星期5高追左1114

我都高追左3311@12.3
460幾多入好?見今朝回咗啲 現價ok?
3836 睇幾多蚊好
460幾多入好?見今朝回咗啲 現價ok?

現價可以
3836 睇幾多蚊好

成本? 其實你有貨已經賺到笑
用我前面講既止賺法盡量maximize 個gain
星期5高追左1114

我都高追左3311@12.3

兩種情況
1. 高追左回
2.無貨爆升 e.g.881/3836
我寧願一注高追先。

1114 上升通道 高追左最多坐耐d

3311 企穩$12.5 有機會再彈
12.3 唔算高追啦
巴打1478點睇
1293 點睇 係咪炒完了?
2。65 有貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞