[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike

由於持倉太重 減持走勢太慢既石油同醫藥股 換入其他破頂股

之前手持 857, 1093, 3808 放假前清倉.
短線石油同醫藥以外有冇推介?

銀行股其實之前想入2388, 不過一路升又好怕摸頂

強勢股敢追才會贏

短線2382 現價試下 失$43.3 即走

強勢股敢追才會贏

今個月係強勢股天下
資源 486 2600 3323 323 347
銀行 5 11 2388 2888 440
700 2382
全部都破頂再破頂
感謝巴打教路 第一次試玩強勢股
手持2689 8.7 入 破左幾次頂 有冇建議幾時走好
另外1313 3.53 入 想問現階段係咪仲整固緊 定已經結束上升勢頭
486高開咗咁多日
依家仲高追 樓主覺得仲有力上?
自從恆指突破23000
已經企穩3日
不得不追貨看好❗️
今日緣於Trump 係放假期間搞事
以致未能紅盤高開
但必須留意恆指跌近10天線已見支持
從低位反彈200幾點
今日基本上守穩230當無事
後市繼續向好
目標23600->23800🔥

本地銀行股領漲 自匯豐係1月回調時企穩$62開始已經看好
現已到目標價前頂$67 預期有阻力但再上破機會高

騰訊企穩$200開始看好 今日回調近$200即見支持 若以$200計展開升浪則仍有水位

其實今日算係比無貨既人既入貨位 失23000就走 值博率高

個股:
🆕3380 龍湖 創3個月高位 現價可留意 失$3 止蝕
1114/3836 華晨/和諧 2隻都接近買入位

3339 龍工 終於到目標價$2 比預期持貨時間長 開始分段套利💰
358 江西銅 破頂繼續keep
1888/148 建滔系 $8.5 追入1888 破頂keep, 148 都似整固完 如明天破頂收可留意
1478 大陽燭破頂 keep

868 信義 開始起動
2678 今日收陰燭但長下影線 必須守穩$10.6🆘
2196 整固完終於破頂上 但太慢 如聽日回就走人

我隻騰訊終於翻家鄉呀
1000@208
486高開咗咁多日

無推486
自從恆指突破23000
已經企穩3日
不得不追貨看好❗️
今日緣於Trump 係放假期間搞事
以致未能紅盤高開
但必須留意恆指跌近10天線已見支持
從低位反彈200幾點
今日基本上守穩230當無事
後市繼續向好
目標23600->23800🔥

本地銀行股領漲 自匯豐係1月回調時企穩$62開始已經看好
現已到目標價前頂$67 預期有阻力但再上破機會高

騰訊企穩$200開始看好 今日回調近$200即見支持 若以$200計展開升浪則仍有水位

其實今日算係比無貨既人既入貨位 失23000就走 值博率高

個股:
🆕3380 龍湖 創3個月高位 現價可留意 失$3 止蝕
1114/3836 華晨/和諧 2隻都接近買入位

3339 龍工 終於到目標價$2 比預期持貨時間長 開始分段套利💰
358 江西銅 破頂繼續keep
1888/148 建滔系 $8.5 追入1888 破頂keep, 148 都似整固完 如明天破頂收可留意
1478 大陽燭破頂 keep

868 信義 開始起動
2678 今日收陰燭但長下影線 必須守穩$10.6🆘
2196 整固完終於破頂上 但太慢 如聽日回就走人

我隻騰訊終於翻家鄉呀
1000@208

有錢人
2678 唔穩定
486高開咗咁多日

破一年高 好想追

好撚癲 上極仲有
巴打覺得車板仲有得玩?
3836 @3.4 入左貨,想加注
求教981中芯國際
一月頭穿20天線既時候睇唔到樓主d post話要止蝕
彈返到20天線11.06個陣減持左四分一
而家平均價11.6
持貨到平倉定搵位止蝕好?

呢隻愈黎愈危險
$10.5 都開始失守 向下就$10
我知有時會好想等佢升番 呢隻都可能隨時反彈 但望住個下跌風險唔值博
最好呢兩日內決定

今日10.56沽哂

另外6808我仲有keep,加左幾次注,平均$7.63,好似仲慢慢上緊,係咪唔好套現住?
信義點睇支持位
想入仲今日唔係點郁
依幾日都上唔到7蚊
巴打想問下
如果隻股升左好多日
點知佢幾時開始回 同埋應該沽貨
之前問過你話睇20天線
但如果已經離開哂條20天線,咁要回好多先落到20天線
如果27穿20天線應唔應該走左佢?
啲金屬資源股升勢咁勁
而家追唔追得過
西王特鋼 鐵貨嗰堆都穿哂52週
巴打想問下
如果隻股升左好多日
之前問過你話睇20天線

同20天線距離遠 係因為股份升得太急太快
1. 你可以高追 博繼續爆 失10天線走人
2. 你可以等回近10天線入, 20天線走人

如果隻股升左好多日 其實都破哂阻力 無得估頂
要用我頭幾頁講既止賺法 去maximize 個gain
巴打想問下
如果隻股升左好多日
之前問過你話睇20天線

同20天線距離遠 係因為股份升得太急太快
1. 你可以高追 博繼續爆 失10天線走人
2. 你可以等回近10天線入, 20天線走人

如果隻股升左好多日 其實都破哂阻力 無得估頂
要用我頭幾頁講既止賺法 去maximize 個gain

有幾個方法
1.到左目標價後 set 低10格擺低個止賺盤 之後一路升 一路推個止賺盤上去 有機會賺比目標價更多 最少賺目標價

2.分注套利

3.止賺法 如果股份升左好多好多 用50天線x130% 會好接近佢個頂

4. 由佢一路升 見陰燭回落即食
啲金屬資源股升勢咁勁
而家追唔追得過
西王特鋼 鐵貨嗰堆都穿哂52週

追又唔係 唔追又唔係
西王唔好喇 太遲
1029 & 1208 依家有睇緊 剛突破 值博率高d
如果27穿20天線應唔應該走左佢?

未至於一掂到就要走既
失$34.5 再問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞