[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
1233 巴打點睇
個勢好似唔錯
1233 巴打點睇
個勢好似唔錯

睇圖ok, 要追就現價追
落番黎$3.6 止蝕

係咪要止蝕喇?

樓主唔理毒撚
定係等佢反彈一下即走?

今日未失$33.2 同埋考慮埋今日大跌市既情況 可以寬限多一兩日 不過都要準備好走人

啱啱講完就穿埋
其實會唔會補番個下跌裂口呢?

樓主唔理毒撚
定係等佢反彈一下即走?

今日未失$33.2 同埋考慮埋今日大跌市既情況 可以寬限多一兩日 不過都要準備好走人

啱啱講完就穿埋
其實會唔會補番個下跌裂口呢?

3:45 前上唔番$33.5 就走啦
1233 巴打點睇
個勢好似唔錯

睇圖ok, 要追就現價追
落番黎$3.6 止蝕

唔該巴打
買左少少
3808大跌市都升係咪可以買入

3808 唔係睇淡佢 不過市況太差無謂博
3808大跌市都升係咪可以買入

3808 唔係睇淡佢 不過市況太差無謂博

咁等幾時先開始入貨
把打點睇1299

睇淡 現價勉強企係$44 有機會再落$42
如失左走勢會更差
留名
留名
把打點睇1299

睇淡 現價勉強企係$44 有機會再落$42
如失左走勢會更差

47蚊入 諗住長揸算
唯有飲者留其名
留名
補番12/12 既大市分析
大市衝高回落開左一枝400點既大陰燭
1.從12月8日開始睇起 其實恆指連續三日都逼近22800
只要衝多200點 就係一枝陽燭破關 幅圖就會靚哂
依家見到12月8日剛剛好衝到23000關口而回 造左枝見頂陰燭
成幅圖走勢已經差
再加埋今日枝大陰燭 不能不走貨

2. 10月尾開始講平均線兜緊落去
10天20天下穿50天 後來大市穿23000
11月開始恆指行range 平均線無再向下 開始橫行 有機會兜番上
12月12日今日出既呢枝大陰燭又會惡化番平均線既走勢

3. 10月11日出過一枝23900跌落23500既大陰燭
之後展開1500點既跌浪 直至22000先停止
今次係唔計美國大選既第二枝大陰燭
要提防大跌浪既可能性

4. 阻力位/支持位 其實衝幾次就穿
所以我上星期估有機衝穿230
同樣道理
跌落22000 時 一樣有機穿
唔好有個想法 "等我all in 牛仔先 衝番上23000食1000點"
到時要小心

今日跌市 有人話係大陸監管險資 A 股拖累/有人話係加息前震盪
原因已經唔重要
重點係恆指能否守住現價224 同埋下方220 支持位

暫時大市 勢危
先行減倉
長渣等牛市
想請教巴打
咁止賺要點睇
成日都睇唔岩位放
想請教巴打
咁止賺要點睇
成日都睇唔岩位放

有幾個方法
1.到左目標價後 set 低10格擺低個止賺盤 之後一路升 一路推個止賺盤上去 有機會賺比目標價更多 最少賺目標價

2.分注套利

3.止賺法 如果股份升左好多好多 用50天線x130% 會好接近佢個頂

4. 由佢一路升 見陰燭回落即食
唔該巴打
不過唔太明set 低10格止賺盤姐係點
咁樣會唔會低於目標價賣左?
新手唔多識野
新手連路都未上,岩岩出黎做野想學下買股只求搵二餐食下,有幾個問題想問希望可以解答下

1. 一開始預幾錢好

2. 點選擇買邊隻股,股票太多隻唔知點入手,返工好多時間可以睇股但係無從入手

3. 係咪新手入市唔好買太多

利申:咩都唔識
依家有咩板塊玩得過
270 點睇
新手連路都未上,岩岩出黎做野想學下買股只求搵二餐食下,有幾個問題想問希望可以解答下

1. 一開始預幾錢好

2. 點選擇買邊隻股,股票太多隻唔知點入手,返工好多時間可以睇股但係無從入手

1. 假設你有10萬就分 5 注玩 睇市況盡量唔好買多過6成

2. 睇書睇新聞睇雜誌睇財演
有基本分析派/技術分析派/財技股派/半新股派
自己揀過適合既方法先, 我係技術分析既其中一種 上面有講我既選股方法

3. 預輸 好容易就輸錢
輸到入肉就好難追番
10萬輸50% 得番5 萬 想追番要贏番100%先得
所以細注累積經驗先
留名

1. 一開始預幾錢好

1. 假設你有10萬就分 5 注玩 睇市況盡量唔好買多過6成

2. 睇書睇新聞睇雜誌睇財演
有基本分析派/技術分析派/財技股派/半新股派
自己揀過適合既方法先, 我係技術分析既其中一種 上面有講我既選股方法

3. 預輸 好容易就輸錢
輸到入肉就好難追番
10萬輸50% 得番5 萬 想追番要贏番100%先得
所以細注累積經驗先

學到野 btw 你技術分析係習百家大成再自己演繹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞