[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
其實如何長揸 友邦中移動而家咁既樣 係咪可以唔理 等下個升市周期?定係都要有止蝕?

係我既投資理念入面無長揸呢樣野 只係輸左唔肯止蝕
我係追求捕捉每一段升浪 轉跌就走
700 騰訊 我都曾經以為可以長揸 由$170 入 一路升到$220 升左3個月
後來見到佢升市跟唔上 跌穿20天線 轉弱 係$207 放
依家跌到$180

好多散戶最鐘意升果陣唔敢追 跌果陣走去接
見到出面d post 個個接完問點解唔升

1299 穿$47 我已經比個好幾個止蝕位
依家黎睇
$44 開始橫行 跌市唔跌 有機會反彈 目標$45.6
如再失$42.6 你可能要再承受一段跌浪

明白 thanks

之前試過幾次 好似舜宇 騰信我都係高追 最後摸頂止蝕
如果好似之前舜宇 吉利呢d長升長有 你會keep住入?
巴打有無咩website/apps睇股
我依家都係用aastocks only

依樣我都想問 有咩推介
留名
好喇!假設我200蚊入700,按現時形勢,你睇幾時會上得返200?

依樣我都想問 有咩推介

我用個app 叫"自選股"
可以自動更新報價 買賣盈利紀錄 新聞快過aastock 每早有外圍新聞
仲有個平台可以追蹤下d 高手 / 每隻股都有個討論區
公用股係咩時間先買?
唔prefer依種方法,太浪費時間同精力mon,得不償失,始終鐘意同企業共同成長,短期波動由鳩佢
留名
唔prefer依種方法,太浪費時間同精力mon,得不償失,始終鐘意同企業共同成長,短期波動由鳩佢

我都係 咁樣太困身
係咪參考日本股神BNF嘅玩法?

用啲filter監測住啲趨勢指標

係我既投資理念入面無長揸呢樣野 只係輸左唔肯止蝕
我係追求捕捉每一段升浪 轉跌就走
700 騰訊 我都曾經以為可以長揸 由$170 入 一路升到$220 升左3個月
後來見到佢升市跟唔上 跌穿20天線 轉弱 係$207 放
依家跌到$180

好多散戶最鐘意升果陣唔敢追 跌果陣走去接
見到出面d post 個個接完問點解唔升

1299 穿$47 我已經比個好幾個止蝕位
依家黎睇
$44 開始橫行 跌市唔跌 有機會反彈 目標$45.6
如再失$42.6 你可能要再承受一段跌浪

明白 thanks

之前試過幾次 好似舜宇 騰信我都係高追 最後摸頂止蝕
如果好似之前舜宇 吉利呢d長升長有 你會keep住入?

理論上係逢破頂加注 因為開展左升浪
就代表一浪高於一浪
直到佢不再破頂 你就停止加/分段獲利
失守20天線轉弱就走人
好喇!假設我200蚊入700,按現時形勢,你睇幾時會上得返200?

按現時形勢未跌完 要落$176 睇下有無支持
無就再落$165

無就再落$165

周線八連陰
唔彈就好恐怖喇

我都係 咁樣太困身

唔同人有唔同玩法 揾岩一種最適合自己就得
我對基本分析/長線投資最大concern 係你萬一揀錯左股票
跌20% 你未必走 跌50% 已經太遲
我見過太多大跌市被洗倉既所謂好股
其實都好depends on 你入市時機好唔好
公用股係咩時間先買?

等多幾個月先再睇

我都係 咁樣太困身

我對基本分析/長線投資最大concern 係你萬一揀錯左股票

把打有無寫定啲program做filtering

無就再落$165

周線八連陰
唔彈就好恐怖喇

跌勢中有反彈唔出奇
$185 / $190 已經係阻力
唔預佢彈得穿$190

我都係 咁樣太困身

其實用信報/analystz.com
每日都係睇3-50幅圖
扣埋d 細價股唔係好多

其實用信報/http://analystz.com
每日都係睇3-50幅圖
扣埋d 細價股唔係好多

信報MACD牛叉都幾好
留名學野
大跌市中基本分析是垃圾
咁而家196點睇?
咁而家196點睇?

油股依家係逆市板塊
196 橫行突破 逆市破頂 可考慮追入
落番$0.82 止蝕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞