[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
如果 4線向上 但股價向下同跌穿20天線應該點睇好

係咪照止賺/蝕

例如 5仔

同埋 如果一個股 係收市時 5線向上 係咪應該入課
係入幾多 定入一手先

但有d股佢係收市前係試過跌穿過10/20/50天線,但最後收市前又升穿返
咁又代表乜
又例如00857 中石油

真心求學
多謝定ching
如果 4線向上 但股價向下同跌穿20天線應該點睇好

係咪照止賺/蝕

例如 5仔

應該睇日線圖 , 我睇開ema, 5分鐘圖只係for day trade 既人用,

5 線向上係講緊一個勢 , 唔等於必升不回,
例如 5 號匯豐6 個月內5線向上 $54 開始升
偶爾會穿一穿平均線 但落到50天線便有支持 繼續升勢

所以價穿一穿平均線係會發生 唔算嚴重

要留意既係 "線穿線" 姐係平均線跌穿平均線 例如700 係$208, 10天20天跌穿50天線 開始急跌
巴打 請問1號仔$92買
等佢再彈高少少先賣or聽日搵個位止蝕算?

1 可以博下反彈既 反彈目標係$92 再上有阻力 落番88 咪走 其實都係幾%
樓主點睇呢期700?

$186 - $200, 大市夾上都係要靠夾700
天巴 請教一下點樣定個止蝕位
天巴 請教一下點樣定個止蝕位

$6 係第一個支持位
$5.8 係第二個支持位同埋20天線位 失$5.8 止
1483點睇?
點睇52? 係咪確認轉勢?
恆指到20天線阻力位
今日最高到22228 回
雖然有回 但回得太少
做淡要小心 幾日內唔落當佢企穩
要讓路比佢繼續彈

今日有好多股份異動
有唔少都係之前玩過既強勢股

重工股
3339 龍工 回調時仍守穩5線向上格局 有力破頂
1157 中聯 跟彈 睇下收唔收復到陰燭頂$3.8
3808 中國重汽 5線向上 50天線支持位回升 升穿$6可keep

2382 舜宇 黃金比率回調位$32/$36 一下子由$32 彈上$36 企穩應可再上 但需要觀望下先
552 中通服 大陽燭破頂 升幅過大 買入位係$5.2 如回

建滔系 破頂
148/1888
6808/981/3933

資源股基建股 有改善

匯豐繼續升而騰訊回

6808 連破4 日頂
3339 破頂
323 347 起動
差981 同3808 差d
點睇52? 係咪確認轉勢?

我都想買大快活收息 唔知幾厘係岩價

同問

我都想買大快活收息 唔知幾厘係岩價

同問

幫屋企咋我

再升穿$30 先好追
恆指到20天線阻力位
今日最高到22228 回
雖然有回 但回得太少
做淡要小心 幾日內唔落當佢企穩
要讓路比佢繼續彈

今日有好多股份異動
有唔少都係之前玩過既強勢股

重工股
3339 龍工 回調時仍守穩5線向上格局 有力破頂
1157 中聯 跟彈 睇下收唔收復到陰燭頂$3.8
3808 中國重汽 5線向上 50天線支持位回升 升穿$6可keep

2382 舜宇 黃金比率回調位$32/$36 一下子由$32 彈上$36 企穩應可再上 但需要觀望下先
552 中通服 大陽燭破頂 升幅過大 買入位係$5.2 如回

建滔系 破頂
148/1888
6808/981/3933

資源股基建股 有改善

匯豐繼續升而騰訊回

6808 連破4 日頂
3339 破頂
323 347 起動
差981 同3808 差d

現價短線323 347 都ok?
今日研究左700 857

發現 係大跌勢中
如果股份升穿20天線(持續2-3日) 係大機會已經到摸左底
通常都有一輪短暫升勢直至再跌穿20天

for 討論
想研究下點摸底
不喜勿插

發現 係大跌勢

for 討論
想研究下點摸底
不喜勿插
留明學野
岩岩1.92入左1117
博蒙牛收購完會升
我睇好油價上返70架
不過入左隻883真係好撚令人失望
992點睇
10 天線升穿20天 同50天線
巴打,點睇175 ?
呢兩日$7.0x 升上$8.27 ,有少少心郁郁
我睇好油價上返70架

呢d 情況應該分散幾隻買
因為你係睇好個板塊
揀隻最大既, 揀隻走勢好既咁去
我睇好油價上返70架

呢d 情況應該分散幾隻買
因為你係睇好個板塊
揀隻最大既, 揀隻走勢好既咁去

暫時睇落唔係好大問題姐
留名

發現 係大跌勢中

for 討論
想研究下點摸底
不喜勿插

700 係跌勢 跌勢都可以有反彈
857 係轉勢 弱轉強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞