[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
想同大家分享下強勢股玩法
最近經常係創新高既股票上選股
以前會覺得股份爆升左上去 好快就會跌番落黎 唔應該追
跌得太勁既股票就走去撈底 等反彈
但事實經常相反
升既股票只會繼續創新高
跌既股票就繼續破底
最經典就係 700 騰訊 一路直上

其他最近不停破頂的藍籌股有 2388 中銀 27 銀娛 1928 金莎

二 三線股 3808 重汽 鋼鐵股 323 347

我發現強勢股會成為升市火車頭 領漲大市
而買入強勢股只要控制好注碼同止蝕 是不用怕高追

選股方法
1.破52 週新高
2.跑贏大市
3.逆市上市
4.移動平均線5線向上

強勢股三種走勢
1.直上 2. 稍回再上 3. 跌穿20天線失敗

買入強勢股的注碼控制:
1.現價買入1注 破頂再加
2.等回近10天線出手
分注買入
止蝕的操作
失守20天線 視為股份轉弱
當股份於高位回落 並跌穿20天線(收市價計) 便要考慮執行止蝕/賺
舊post 用黎做例子既 number 都已經沽出止賺
700 騰訊 $207 食
2382 舜宇 $38 食
2018 瑞聲 $87 食
175 吉利 $8.7 食

震倉
大户有可能於拉升股票前震倉
例子:148 建滔
我於股價跌至$16 失守20天線後止蝕 然後股價卻一直走高至現價$20 了
於是我將止蝕守則稍作更改 失守20天線3天內走

於高位買入股票的確要小心一件事
洗倉
當遇上股份大跌>10% 加上大成交
便要小心股份升勢到了尾聲
例子: 732 1317
2 隻強股都於遭遇洗倉後一蹶不振 如遇上必須止蝕
Rule: 飛刀不可接

不要重注
投資唔好剩係諗住贏 諗住一鋪贏大錢既結果可能係輸突
重注後輸錢好難追番回報 最後結果可能會係退出股票市場
我地係投資唔係投機

最近我都用呢個選股法再加技術分析選股
於兩個月間盈利大幅改善
呢個係我個fb page
http://www.facebook.com/stronghkstock/
紀錄番我推介既股票
可以入黎交流下
留名學野
留名
持倉
323 馬鐵 賺緊 ~15%
347 鞍鋼 賺緊 ~15%
3339 龍工 賺緊 ~20%

999 IT 賺15%
658 中高速 賺10%
仲有之前大賺果堆700 2382 2018 175
點睇賭股?
點睇賭股?

賭股本身開始展開中長線升浪 你可以見到佢不斷破頂 就算市跌佢都照升
奈何昨日出現政策打壓 呢樣係投資者最忌 無論基本分析/技術分析都不能預見
現在睇住個裂口 黎觀望政策效應
如能回補裂口 e.g. 銀娛上番$37 代表打壓被消化 將重拾升浪
否則無須買入

以1299 友邦作比較 發生政策打壓導致的裂口下跌後 一直未能回補重上$50
近日仲持續破位插水 當日大跌入去撈貨者如果仲有貨基本上都要坐艇
lm
點睇賭股?

賭股本身開始展開中長線升浪 你可以見到佢不斷破頂 就算市跌佢都照升
奈何昨日出現政策打壓 呢樣係投資者最忌 無論基本分析/技術分析都不能預見
如能回補裂口 e.g. 銀娛上番$37 代表打壓被消化 將重拾升浪
否則無須買入

以1299 友邦作比較 發生政策打壓導致的裂口下跌後 一直未能回補重上$50
近日仲持續破位插水 當日大跌入去撈貨者如果仲有貨基本上都要坐艇

37蚊係星期一收市企穩定呢個星期企穩37蚊?
大量823 仲值唔值得投資
LM
點睇賭股?

否則無須買入

37蚊係星期一收市企穩定呢個星期企穩37蚊?

無時限 總之我係幅圖度見到回補番裂口位就得
大量823 仲值唔值得投資

自從炒美國加息後 公用股/REIT 收哂皮
全部跌穿哂支持位
823 算係當中走勢較硬浄 當然唔好預期有咩升幅
現價$54 係阻力位黎, 唔失前底$50.8 可繼續長線持有
留名
今日個市大插
好在323 347 仲有得升
700 202買 點睇
已沽778
722 好像入得過
點睇19?太古到底未

利申新手
Lm
之前1548,2382
700 202買 點睇

700 已經轉勢做弱股
行緊range $200-$186
$186 支持位 岩岩今日失左
唔彈番上去要落$176

我11月中已經畫左幅圖騰訊要落$186 揾支持
當時~$200
可以上個page 睇下
留名
2600點睇?呢排都強勢,但啱啱跌穿20天線
722 好像入得過
點睇19?太古到底未

利申新手

用呢個方法玩半新股有風險
你新手不如玩番d 市值大既股份穩陣d

19 太古 下降軌 平均線5線向下 跌勢股
呢d 股唔會買 有機會逢底破底
想博反彈留意$71.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞