[LiHKG 新post] 分享下強勢股玩法 投資策略 選股方法

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
323 347仲入唔入得過?咩價位入好?

現時唔係好建議入市
鋼鐵股抗跌 但未必升

323 買入位$2.3
347 買入位$4.5

323 今日已經跌到$2.3
跌得咁急 入唔入好
323 347仲入唔入得過?咩價位入好?

現時唔係好建議入市
鋼鐵股抗跌 但未必升

323 買入位$2.3
347 買入位$4.5

323 今日已經跌到$2.3
跌得咁急 入唔入好

都係唔好入
真係無咩信心依家入市
隔離post睇到1548點睇?
336點睇
巴打 點睇滙控

5 仔暫時係藍籌股中最強
關注緊佢係咪守得穩$62
將來升市靠佢帶頭
唔使咁急入
隔離post睇到1548點睇?

大插既股份都不宜掂
之前升到$4 已經見左頂
$3.8 叫左個巴打走
跌到落$2.9
又有個巴打$3.3 入既求救 今日走甩埋
唔值得博
336點睇

等緊消息無得睇
巴打我都有留意賭股
本身業績好返少少就俾國策收咗皮
而家倉7成cash
3828 點睇
3828 點睇

股份呈現上升趨勢
但陰陽燭出現島形頂利淡訊號
如能收復$1.26 先好追入 代表消化沽壓
向下$1.12 支持位
巴打我都有留意賭股
本身業績好返少少就俾國策收咗皮
而家倉7成cash

賭股本身唔跟大市 日日升
參考番aia 同內房 都收復唔到國策失地
所以其實可考慮沽金沙
死貓彈
下望216/211
個市落到21600 彈番1 , 200點
比盡222/224
改變唔到個跌勢
睇佢會痛快d 直落 定彈下拖到出年先落
破左220-230個區間 淡友唔會400點就收手

藍籌股黎講
5 號仔守得住$62 真係諗得過 守得住條20天線 將來升市靠佢領軍 唔使急入
2388 升得番$28 暫時脫險
1299 & 2018 現曙光 有望橫行 (唔跌算好啦)

其他都差
2 中電 今日枝陰燭非常利淡
地產及公用股仍處下跌通道 可繼續跌

388 失$200我都叫有貨快走 跌到咁好難講幾時跌停 $180守唔住就$175

700 落緊$176 , $180 頂兩頂
2628 $20 支持位彈一彈 睇多兩日
2318 完全直落

內銀 都差 到前底支持位
賭股 補唔番國策裂口 有機會學aia 同內房咁繼續跌

石油股
其實油價創緊新高 Range 係$46-$60
A 股 857 今日都大升
857 883 都仲係唔郁

逢反彈減持及開put
9 成股票都唔使買
入市贏既機率太低
新手唔好呢個時間玩
死貓彈
下望216/211
比盡222/224
改變唔到個跌勢

藍籌股黎講
5 號仔守得住$62 真係諗得過 守得住條20天線 將來升市靠佢領軍 唔使急入

其他都差

388 失$200我都叫有貨快走 跌到咁好難講幾時跌停 $180守唔住就$175

2318 完全直落

石油股

逢反彈減持及開put
9 成股票都唔使買
入市贏既機率太低
新手唔好呢個時間玩

新手,請問咩叫開put?
1,19,1358點睇

1 玩完啦 碌緊落山 見唔到有明顯支持位
19 都係差唔多玩完 睇下$71.5 支持位頂唔頂到
1358 雖然唔知咩原因插落黎 但有貨基本上要即走 果枝陰燭唔會補得番 未走等多陣如失$1.96 都要即走 下一關 $1.85

碌緊落山
係咪唔應該入市住 全部跌緊
你依家入咩都死,不如算鳩數
死貓彈
下望216/211
比盡222/224
改變唔到個跌勢

藍籌股黎講

其他都差

2318 完全直落

石油股

逢反彈減持及開put
9 成股票都唔使買
入市贏既機率太低
新手唔好呢個時間玩

新手,請問咩叫開put?

Google 下都懶
死貓彈
下望216/211
比盡222/224
改變唔到個跌勢

藍籌股黎講

其他都差

2318 完全直落

石油股

逢反彈減持及開put
9 成股票都唔使買
入市贏既機率太低
新手唔好呢個時間玩

睇得唔錯
留名
700 坐定唔坐好
有冇機會上番200上面
巴打仲會否睇基本面?
700 坐定唔坐好
有冇機會上番200上面
巴打仲會否睇基本面?

證明入市位真係緊要,700係恒指嘅工具,我睇短期190$都唔係話冇機會,但200$就
1,19,1358點睇

1 玩完啦 碌緊落山 見唔到有明顯支持位
19 都係差唔多玩完 睇下$71.5 支持位頂唔頂到
1358 雖然唔知咩原因插落黎 但有貨基本上要即走 果枝陰燭唔會補得番 未走等多陣如失$1.96 都要即走 下一關 $1.85

碌緊落山
係咪唔應該入市住 全部跌緊

揸Cash 跑贏大市
700 坐定唔坐好
有冇機會上番200上面
巴打仲會否睇基本面?

證明入市位真係緊要,700係恒指嘅工具,我睇短期190$都唔係話冇機會,但200$就

唔好比入市價影響你既決定
700 短線未跌定 $184已經有阻力
彈到$190 真係比盡佢

跌市你就明基本分析完全無用
死貓彈
下望216/211
比盡222/224
改變唔到個跌勢

藍籌股黎講

其他都差

2318 完全直落

石油股

逢反彈減持及開put
9 成股票都唔使買
入市贏既機率太低
新手唔好呢個時間玩

睇得唔錯

建議睇下我個page 既置頂帖
當時由23000回到22500
我諗左好耐覺得係見左頂 叫人減持
依家已經唔覺唔覺跌多800點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞