去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
正統先勁,攞正牌收錢
你聰明咪唔會俾人水到
但呢個世界好多蠢人好易俾人煽動交智商稅

如果你真係無錢 咪要你介紹到人先甩到身囉
簡單傳銷手法
睇番中學信教果班 多數都係比較無自信果班
叻果啲都唔會去信 因為有自己諗法識得諗
識人係俾父母水去上
push
我老闆都sponsor員工去上
我都試過跟人去教會
佢地做咩儀式,我都照跟,但我無信過無捐錢,只係陪我朋友

個牧師有次叫我答ppt聖經故事的問題,可惜我讀過宗教史所以我答得好有條理,全場d人好驚訝咁望住我

個牧師私下同我朋友講我係呢世唔會信,叫佢遠離我
你朋友後尾同返你講? 咁佢有無聽牧師講遠離你

佢無聽,因為佢鐘意我多過神
樓主多謝你有勇有謀咁記錄低成個過程,冒住被洗腦嘅風險去參加,成個過程真係唔容易

我以前都有個朋友被洗過腦同sell過我,所以我research過好多關於課程嘅資料,對成個process都略知一二。不過咁詳細嘅記錄真係第一次睇,你嘅文章絕對係珍貴嘅網絡資源

據我了解,身邊好多朋友都唔知有依類型course存在,所以我一定會share你嘅經歷俾更多身邊朋友嘅人知道,提防將來中伏。同時鼓勵其他人都share

最後想問,假如樓主你冇係course入面遇到個意志同樣堅定嘅partner,得你自己一個上,你覺得自己被洗腦嘅機會大唔大?
可摸耳cap圖
以前讀緊書個陣,屋企人俾人sell叫我去上類似既課程(印象中係九龍灣)。個陣時唔想去上,咁啱見到連登有post講呢啲課程洗腦,所以cap嗮俾屋企人睇。屋企人本身想上門幫我報,之後用post裡面既內容質問職員,發現唔對路就無幫我報到。雖然唔記得係邊個post,但係個post嗰陣救咗我。希望樓主個post可以救到更多既人
又唔好咁一碌鳩打一船人

好多叻嘅人都會有信仰
我呢幾日狂 share 呢個post 比朋友睇
啱啱有朋友上完milestone傻燃咗入咗醫院
井多少少
追曬, 利申先:無上過堂
不過睇返樓主Day 1-3啲內容

心諗,真心果啲自己俾錢上堂班友是咪無讀過U
甚至無玩過O-camp, 上莊或者住Hall?
啲情緒勒索,群眾壓力,大仙形式倒模咁樣噃。

睇返佢上堂講個套野,喺唔搵你笨呃鳩你錢嘅前提底下。
其實對一個人嚟講係有先破後立嘅正向作用。
奈何俾佢地咁樣濫用真係仆街到震

望住遲到被人導師屌到上天花板果段,讀U上莊Campaign被人屌啲記憶返曬嚟。
想知有冇整合邊啲公司名
呢排見到有個朋友日日都po啲正能量嘢
有啲擔心
講太多怕自爆

不過上完條友好似鬼上身咁,一時又話自殺一時又話有人同佢講嘢,一時就當自己夭下無敵,一時又好自卑

卒之入咗醫院
新思想同舊思想衝擊
early psychosis
想知個牧師問左你咩
你答左咩
講多少少
俾錢俾人整癲自己,去叫雞好過啦
G持
佢哋聲稱有好「偽人」去上,咩吳浩康、鄭秀文等等,最新 Mad61 好似有周家蔚😵‍💫😵‍💫😵‍💫
唔怪之得Sammi都係痴痴地咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞