去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
佢地用嘅與其話係情緒勒索
不如話係用一套佢地重新自訂嘅行事標準
取代你舊有嘅標準

準時:
佢地標準:課程優先,一秒都唔遲得
正常人標準:有走盞位,有時遲少少就算啦

正常嘅標準應該要係經你思考後同埋觀察社會常態所得出嘅
但佢地嘅標準只會由佢地訂

另外,我覺得佢地都會用情緒勒索,
但唔係你講果個遲到例子,
而係等你上到高級班同堆人close咗,
有所謂嘅歸屬感,
先用情緒勒索招數
呢個都係用關係(朋友)黎做情緒勒索

但佢地講遲到果時
大家關係仲係好淺,
而且學樓上話齋又無簽合約,
不足以攞黎做勒索籌碼

我覺得佢地係用緊套話(上一堂要人答應會跟上堂果幾廿條守則),
先將責任推喺你身上,
再曲解啲守則內容,話你犯規(遲一秒都係遲到)

成件事係要你承認自己做錯咗,
用呢個方式內化佢地嘅規則(遲一秒都係遲到)

講講下愈黎愈似某個黨
推 陣間睇
呢班人真係濫用左人生導師呢個term
真正嘅Life coaching係可以好有用
但唔係咁樣害人
不過唔同教會作風可以好唔同

唔計異端果堆,齋講主流教會
D錄音冇曬既
強帖留名
有冇巴打聽過Amway 呢間嘢又算唔算洗腦野
有個師弟入咗去之後日日出埋啲9up post話要幫人增加被動收入
有人轉貼我個Po去香討
見到入面有班人撐個課程
懷疑係洗腦課程既義工,講師。
香討平均智商70,係咁架啦
聽聞第2階段先係洗腦最重果part
朋友入咗半x青年x會都好似中撚左毒咁
入面班傻鳩咪會
有幾危險?講到自己好似去南美大毒梟度做臥底咁
咁你去問下 '好似中撚左毒咁' 嘅朋友
我由幼稚園,小學,中學,到全香港唯一一間教會開既大學,全部都係基督教,但唔知點解讀左廿年基督教學校,我都毫不動搖過,完全無諗過要入教會,甚至我初戀係耶撚,當初話想同佢拍拖就要同佢試下返教會,最後我都無去過,真心不下一次去過唔同既教會function (信教親戚結婚,信教親戚喪禮,大學畢業儀式,基督教會搞既婚前輔導,等等...)唔知點解教會係完全無辦法令我動搖唔信佢地既意志。可能因爲我地西史好有興趣,而西史就係不斷既宗教政治同宗教戰爭,所以令我潛意式已經好唔中意宗教。

BTW,好欣賞樓主,我由第一個po 既001 睇到呢度,你真係好有心機搞呢個大揭秘。
多謝你,我入教會做記錄其中一個原因係中學既時候,考聖經科,有一條3分既問題:你相信世上有耶穌基督存在嗎?果時明知答相信一定有3分,但我堅持答不相信。但重點唔係要拎分,係條題目本身好有問題,直接引人去拎分而信有耶穌,洗腦式教育。
以樓主定力,諗緊樓主有無可能考入某公職學堂然後可以半年後passing out 再全身而退,跟住紀錄學堂裡面啲黑暗史。
中出即飛啦
我有問,救佢唔到危險都要搵飛虎隊救
最慘越係同身邊包括屋企人關係差左
佢就越同課程有關的導師/同學圍爐
變相係越嚟越難出去
所以身邊人如果撞到呢款課程人 如果真係可以就關心下佢地 叫佢地唔好再上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞