去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
阿德勒強調一定全力要做好自己 ^能力範圍內^ 既事
同埋要尊重其他人同社會道德倫理
做唔到就認做唔到

班人生改造就曲解到要無視現實限制同可以不擇手段一定要做到
人當然係可以改變
知識改變命運, 但當中既知識係正確/錯誤/歪理好影響一個人所以點解要識分析同Fact check. 就算身份係老師/教授,唔小心教錯一句說話, 學生都會吸收左, 更何況冇認受性自稱講師/導師/教練?

有人想改變現狀因為有比較, 點解人地咁有錢? 點解人地咁成功? 點解人地咁叻? 就係因為咁就有呢D仆街公司睇中個市場話可以"幫:佢地成功. 睇中呢班人想一步登天就灌輸錯誤/歪理比佢地.

每個人都有過去,創傷,陰影, 要走出當然要時間, 走唔出就要搵專業人士幫, 洗腦公司就係睇中人既呢個弱點, 再令佢地覺得人生好痛苦,絕望,冇得救, 再灌入公司套價值觀, 令佢地覺得公司幫佢,好多人關心佢既感覺, 所以點解入得去大部份人會被洗到腦.
基本野
Cls
但如果用心理學角度嚟睇
學咗嘅嘢都可以un-learn, 或者可以用其他野冚住佢
當然需要一定時間去逆轉番畀人調教咗入腦嘅嘢, 同埋一定要搵返專業人士 (臨床心理學家之類)處理

正皮俾樓主
前排識人又係中咗依啲
追咗咁耐post好多謝樓主嘅努力
菁導會3年前已經喺連登出現過 不過俾我趕走咗

有冇人知菁導會係咩泥?係咪啲呃人錢嘅人生課程
https://lih.kg/2006387

依家唔太得閒打後續 不過我可以講 菁導會應該收咗皮
但佢哋嘅創辦人用其他方法穢土轉生
喺嗰個會嘅人 無論係導師定成員 我都做咗唔少資料收集
不過唔少資料牽涉個人資料 怕俾人用起底法捉到
得閒嘅 我等陣post下班撚屌穢土轉生嘅情況
多謝樓主嘅努力
多謝你讚賞, 我知道好多巴絲Share出去我都好開心
大家都一世平安呀

呢啲算唔算精神上嘅毒品
竟然借屍還魂咁多年都仲有
仲要係合法
pushhhhh
多謝樓主警世
這名字靈感來自
Make + A + Difference 三個英文字的縮寫:

Make - 做, 和做到大不同。不是你來, 誰會?
A - A 級人生, 沒有其他。
Difference - 記得你是獨一的不同。就像其他人一樣。

up mud 9
之前都有個frd係咁介紹我上堂
唔知乜柒希爾商學院
又貴仲要去唔知乜嘢東南亞
留名
留名
樓主都係小心d好,要捉到你其實真係唔難
你果班60人有55個繼續報下一階段,剩番果5個再check下邊個冇去day 6,基本上都實知係你 除非你d數字係虛構
希望報名果陣冇留到好多個人資料
以前有個男朋友又係join咗呢啲課程
仲好proud of自己同啲大公司老闆一齊入camp平起平坐咁, 話入camp又可以講到啲好deep嘅話題,

每個人都好熱血 可以挑戰自己 自信滿滿
每個人畢業之前整個目標,例如一個月內要學好一首演奏級嘅歌,之後畢業禮度表演(學費時間額外俾)

大家出生入死過 ,區區嗰 幾千蚊課程算係咩
之後仲可以讀上去,幾萬蚊
再尊貴啲嘅十萬蚊
不停讀不停課金
啱哂啲冇咩方向嘅人
衰撚過教會
因為佢知我性格係唔會入呢啲局
所以佢都好收收埋埋 唔太講深入內容
但都會帶我去見佢啲讀過呢啲課程嘅戰友
個個都係成功人士
醫生律師個個有事業有成有家室都會join
人生必經階段
爆得都預咗有人會找麻煩
我係樓主講事實嘅話wfc 有咩事我哋一班巴絲打撐樓主
名又唔撚開
又要問又想知答案你快啲俾錢上人生課程算啦

除非被呢個機構出賣/ 有類似嘅情況而令你對簿公堂先會醒少少
但上嚟嘅都係冇咩方向自我嘅人,都係冇撚得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞