去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
剩係搵到相 搵唔到片 係咪啲人著粉紅色tee個啲post?
巴打你形容得好撚好笑,笑到肚痛
喜耀明日領袖鍛煉營
https://www.xyyt.org/contact-us

但呢隻主打青少年,細細個不幸比老豆老母送左上大陸幾日入營。
本身都忘記得7788,但睇樓主講得咁詳細先回憶反當年細個係呢個營到上當嘅完完全全就係樓主講嘅個啲催眠遊戲。

真係諗起都覺得恐怖
我有個frd又係中左,我都有見到佢ig po咩建校,又見佢有相上大陸話睇咩學校就黎起好。

有冇人講下咩黎?
多謝你提供資料,我之後更新。
我見網上留言唔少家長比青少年去上堂賴晒野
push
咁其實叫佢做義工有咩問題
強迫症患者
咁如果佢真係咁諗,
而唔係想要脅你,
算唔算情緒勒索

即係公司同你講下個月跑唔到數就會炒你都唔算情緒勒索喎
以後仲點在社會生存?

google x japan 邪教 書
佢而家嘅下場係湊住個仔

跳得太快
佢生仔應該唔關課程事?
咁有時情緒勒索 勒索者又未必acknowledge到佢勒索緊人 但情緒勒索呢樣嘢已經發生緊
例如97移民潮 啲大中華膠上一輩真心覺得支那收返香港會為佢哋下一代帶嚟利益(當然依家唔係啦)用佢哋想留港嚟綑綁下一代勸佢哋唔好移民 已經情緒勒索緊啦
只不過佢哋唔覺 唔代表冇

其次你個比喻已經有問題啦 公司叫你跑數好明顯有權力不對等嘅情況 佢係資方 你係勞方 你返工嘅所有行為係受你簽嘅僱傭合約影響

但係參加人生課程冇簽合約 只有交錢落銀行户口
姐係你交完錢 唔蒲頭 係唔會有咩法律問題/合約問題違反嘅
但點解啲導師/老嘢屌學員遲到 啲學員會有bad feeling呀? 其實學員可以第二日就不走了之
個問題就係 啲學員之所以好似斗M咁樣俾人屌完都入返去上堂 可能就係因為俾人屌完後嘅愧疚感/俾人放棄嘅感覺 令佢哋過意唔去 所以先繼續參加
咁呢度咪已經係情緒勒索嘅位
咁拍拖條女講唔買手袋,或者有啲講唔結婚就分手都未必係情緒勒索
特別係有啲女收慣禮物,你唔送佢就搵下家/有啲人真係某個歲數見無動靜就真係想分手搵過個

最初個舉例有啲唔夠準確?
大中華膠個例子都係唔係好準確

佢地只係用緊自己角度權衡兩個選擇帶來嘅利益
好似兩份工各有好壞要揀一份咁,一邊就移民,另一邊就留港
我最多話佢地買錯邊,但都唔係情緒勒索喎……
咁如果上之前有簽合約呢

其實我都覺得課程有問題
只係覺得情緒勒索個舉例唔多啱?

反而似係迫你自己內化同自己認同佢地提出嘅要求,然後迫你就犯,
似邪教洗腦教育多過情緒勒索

利申:我唔係話緊個課程無問題,只係覺得某啲term(情緒勒索)不應該被誤用
咁講啦 情緒勒索最緊要嘅位喺勒索呢到
當然唔結婚就分手呢個位 可以係條女見條仔咁耐都冇動靜
又冇出聲叫個男嘅快啲求婚 就決定分手 未必存在勒索嘅
但最重要嘅位係 人生課程嘅導師用咗好多心理操控嘅技巧
情緒勒索又好 建立學員無謂嘅責任心又好 就係為咗令學員繼續參與佢哋搞嘅course 順便用學員嘅人際圈子去拗更多嘅水魚 就係咁簡單

我用嘅例子可能未必咁準確 但你明白個point係點就ok了
認同嘅 我用嘅某啲term唔夠準確 最precise應該用心理操控
同埋補充其實職場都可以有情緒勒索
就算簽咗合約都唔代表一切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞