去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
點解拎唔出?
有冇諗過其他方法 (通常水你借錢)
少少錢都唔投資自己你個人唔會有進步
如果我幫你俾你就唔會珍惜le個課程
我哋淨係幫show到決心進步既人 balabala

唔係講笑對俾人疲勞轟炸左幾個鐘可能會全部接受晒d歪理
唉,得啦得啦,你好撚煩呀,我比啦我比啦,得未呀

佢都係想咁樣煩到你肯
我之前同條友講錢就無,命就有條,你而家係咪要禁錮我唔比我走?係咪要我報警玩大佢?你咪打我囉,打撚死我囉,你唔比我走唔比我返去諗我就坐係到,睇下邊個時間多啲囉
咁佢地就會拎你做例子 話你係唔願意進步既人黎洗其他人腦
咁呢啲都無辦法,個陣除左自保想走
咩都唔會諗
個下真心諗住報警
都講緊6,7年前既事了
我埋單,其實我好嬲佢執人口水尾得半桶水就走去 sell 人,係咪覺得我似傻仔好易 sell 先。
基本班只係熱身
高級班要上5個全日, 我估當初大部份被洗腦報名係冇睇清楚,
我聽過一個故係好癲.
有個人因為屋企人過左身要請假去送屋企人最後一程.
但中心唔比佢請,
我用返佢地教既歪理去代入: 原因係佢承諾左上堂,基於結果,要用任何方法都要上到堂.
最後果個人真係冇送屋企人最後一程.
自保到已經好好
大把例子救人救到自己比人洗埋腦
我諗唔溫馨版應該係邪教嗰啲
會唔會都係一個篩選設定?

其實頭3日多唔多人走?

會唔會去到day 4-5 仲肯花全日去上堂

基本上都落左叠 令佢地更容易針對性咁洗人腦
你都算厚道。
佢主動約你,仲sell埋啲咁嘅嘢,都肯埋餐飯單。
師兄都算證明咗就算幾認真做調查都唔會救得曬每一個人

如果個課程止步於逼人面對過去,調整情緒,咁都仲係一個合理嘅課程,但通篇調查可以清楚見到逼人面對過去只係手段,目的係制造負面情緒、打壓個人意志、增強服從性,最終成為佢哋嘅生財工具。

師兄有冇發現自己係推薦緊生活不如意嘅人,去參加一個包含咗疲勞轟炸、情緒勒索、精神控制嘅course,只係為咗「tune返好」,就要深入虎穴,隨時因小失大。

所以希望師兄慎言,唔好害人。
lm
舊公司個女 sale manager 又話番d小型教會,佢抑鬱 bipolar 底,佢好隨便,蝦頭咁既樣,公司好多男人都同佢訓過,佢無所謂,最緊要有人陪佢,係教會應該都慾海慈航,之後又中埋唔知傳銷定課程毒,癲到係公司時間叫班 sales 玩現金流遊戲。老闆知道後炒左佢,當日佢崩潰係公司大媽式 dup 地喊,最後 call 左佢屋企人接佢走先攪得掂,所以我好憎呢d公司操控玩弄弱者。
我有數人頭, 冇人走
我觀察到全班都有共通點, 就係好聽話同樣比較善良(始終上堂前有篩選過)
講師叫佢地做乜就做乜, 參與度好高.
同埋都關講師Day1 營造個恐怖氣氛同埋遲到事件鬧到人喊令班學生驚而聽佢話, 咁就更易洗腦.
証明左呢D課程長做長有,
上過類似堂, 追晒我D文, 最後都覺得呢D課程有幫助. 我都冇野好講.
如果佢上我呢D堂, 一定會被洗到腦.
所以都証明左我現場唔救人係正確.
兩個物業夠佢過豐盛退休生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞