去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
仲借到青年空間個場….
Ching定力唔夠,應該一早同佢講齋食飯唔買野唔買保險,否則唔駛再約我喇
追晒post, 多謝巴打提醒大家, respect

傳銷狗呃人又有新花款
https://lih.kg/3536263
lm
要有多D宣傳比人知呢D呃人課程先得
不過呢條片只係極簡化版
巴打你呢單好癲, 用義工名義引入去被洗腦
睇黎呢D課程玩法開始變
感謝樓主。 我諗要有好驚人既意志力先可以對抗到呢種催眠。

呢班仆街等比天收!
但耶教唔會迫人信架喎
睇完都感受唔到有幾恐怖
催眠係要條友配合先做到,自己唔做想像佢係逼唔到,亦催眠唔到
仲有唔同人可被催眠嘅程度係唔同 > Hypnotic susceptibility
同埋對催眠者嘅信任度、環境都會影響催眠程度
佢個啲technique似心理輔導個方面同training(懲罰同讚賞)用
佢真正做嘅催眠是propaganda類型姐,同賣廣告一樣,要植入一啲諗法,返工搵錢就係為咗消費,唔可以為其他嘢咁
另外利用啲人喺陌生環境會盡量配合個度嘅rule,希望可以fit in個環境同群體個類 > Stanford Prison Experiment
基本上,會上當嘅人係性格或背景比較易受呢啲technique影響嘅人
唔會上當嘅人一早俾人篩走咗,好似啲詐騙email寫到錯漏百出,就係篩鳩啲醒少少嘅人,唔好曬時間

最近被人SALE HKNA 諾思既活動
睇哂機構既董事/ 總監, 全部都同中國有關, 藍到不行
有D 總監之間係某學院(唔出名)既同學
有機會係讀完出黎, 做"人生教練"為搵食手段

我諗呢行收益應該唔錯, OFFICE 租係中西環電車路附近, 個個至少5個以上一大堆青年/成人教育機構既組織幹事
計過我上果間Asiaworks - MAD年收入至少過2千萬
仲要得幾個講師分錢. 一堆義工幫佢地做野
其實呢D洗腦課程係用層壓式咁經營,
教導名義洗腦令人係咁搵人上去.又唔洗有Products, 仲好搵過亮碧思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞