去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
人大左覺得信教係有其有好處,不過我都唔信。

首先你只要你話信,你就係「自己人」,冇比信教咁容易可以進入一個群體嘅方法。生養死葬,有咩事教會嘅人都會來幫手(咁當然你有能力嘅話你都要去幫人地),教會可以做到咁大都唔係冇原因

香港就主要係耶教,台灣佛教好盛行,佛教團體開埋醫院,又好撚多義工。你係弱勢社群嘅話信教真係幾多好處,得到好處嘅人好左又會捐錢報答返個教。
Thank you
暑假最多呢D 班
推下POST 等其他人唔好中伏
做過傳銷公司既back office
佢地洗腦係幾有一套
見識到原來洗腦係無分學歷
無贍養費,前夫撈偏嘅。

個仔因為佢啲精神病搞到尾嗰幾年小學要去讀寄宿學校,中一先可以出嚟上返啲主流學校同埋同阿媽住,佢又唔識教仔,個仔有啲社交障礙,唔識同人相處成日唔肯返學,然後呢幾年戇鳩鳩日日呢喺屋企又唔會趕個仔返學校,結果到中三俾學校踢咗出嚟,人生教練老母表示唔想鬧個仔逼佢返學校讀書,因為咁樣係會打破人與人之間嘅關係(on99到一個點)

而家個仔冇讀書又冇做嘢,而且係冇任何朋友,每日就係屋企打機,連自理能力都唔係幾好嗰種,正常個仔咁大已經唔需要顧,但佢個仔一定唔係
好似都成十幾年前
係,但縱到個仔癲,個仔有社交障礙,佢成日話係因為個仔生得比人高大(個仔得173),所以融入唔到學校圈子,之後個仔成日都唔返學結果中三嗰年俾人踢出校,到而家個仔17歲都仲係戇鳩鳩,見到人唔識打招呼嗰種,生活冇自理能力,日日呢喺屋企打機,冇讀書冇做嘢
咁嘅case竟然無社工跟……
有社工跟呀,學校社工咪建議佢出去讀VTC囉,然後個阿媽咪覺得個仔既然唔鍾意嗰個環境咁就出去讀VTC啦,最後個仔返左1星期又話覺得自己冇朋友融入唔到圈子,又無讀書lu

原則上17歲冇讀書,其實已經唔會再有社工跟,因為當你係可以出去搵工做
個仔冇讀課程,呀媽讀課程害死自己害死埋個仔,
呢個 case仲難搞,就算有社工跟,呀媽都未必會聽。
分分鐘佢有份
Thank you,置頂都有呢間
想問下asiaworks 點解咁著重叫人創業既
著重叫班同學夾份創業
估佢因為成班創業後同一個圈子, 可以成日返中心做義工
我個朋友同D同學&組長夾份創業後就係咁
我上堂果班見到3個夾份開左Party Room
Awmay 係唔係?
Amway 係傳銷公司, 上線游說人入會做下線買一堆垃圾貨,話D貨係投資, 賣到可以大賺, 即直接呃9人,捉人衰貪心心理.
性質同亮碧思一樣, 亮碧思係傳銷界大佬, 迫人去借財仔買幾十萬貨, 聽過有人借過百萬買貨.
https://www.instagram.com/mad.aw.hk/
IG 又開返, 班友又宣傳吸生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞