去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
識人上左Landmark
又係d洗腦課程,break down 你之後洗你腦
最後個畢業禮成3 粒鐘
又係叫你搵晒d親戚朋友去就係為左sell 佢哋
冇錯 情緒勒索的確係一時
咁點樣困住被情勒嘅人呢? 就係喺佢嘅圈子到 增加班導師同學員嘅影響力 疏遠屋企人同原本嘅朋友
只要導師 學員日對夜對 咁佢留畀其他fd嘅時間就少啲
聽到其他意見嘅機會都少啲
所以你會見到啲導師喺學員畢業後搞埋啲無謂嘅活動
例如gathering 例如叫學員搞生意 例如一齊做義工
都係同一個道理
相信你係一個定力好強嘅人
身邊所有人都好聰明

但呢個社會就係有好多人心靈咁脆弱
當佢地覺得導師係前面嘅洗腦課程對佢好有用
咁導師叫佢地做咩佢地都會肯
因為佢地真心認為導師叫佢地做嘅所有嘢係岩
有d人真係好懶, 唔想煩, 有人幫佢諗好晒明天要做d乜, 人生目標, 個人價觀, 幫你設計好晒, 你淨係服從聽指令做人就攪掂, 對佢不知開心, 又有女呵呵, 又識到所謂成功人士. 不過要持續課金, 同埋出賣親戚朋友之麻, 你既人生目標只係誠諾幫導師揾咁多水魚落搭, 誠諾繼續唔用腦思考, 誠諾為達到目標除組員以外既人可以不擇手段.
洗人腦當人奴隸咁撚嗰班固然係仆街
但有時我覺得嗰班自己放棄思考,最後搞到錢又畀人滾晒,又眾叛親離,剩係得返同自己一樣嘅喪屍做同伴,都係可憐之人必有可恨之處,雖然咁講好似有少少 blame the victim
有冇片睇
朋友叫我上黎睇呢個post,
佢以為係我
我前排同樓主你一樣,朋友比個用生意包裝嘅成長課程洗腦
而想知道洗人腦嘅人語言能力有幾高,到底有咩方法洗人腦,難得我可以行去個坑前面睇,所以都去左上
有個講師講到自己幾威幾威,然後google搵佢都搵唔到,啲同學仲當佢神咁拜,比人洗晒腦
3日不停轟炸,又唔比食野,扮晒講野講過龍
日日都話太多野講 講唔切,餓你6.7個鐘
等班學生判斷力下降
我朋友係入面做組長,用左差唔多7萬

我就扮內向慢熱,入去撚狗
你朋友仲係你朋友?
入去扮野其實都幾攰,細節係點就唔講,唔想有人學我,因為真係好危險。
干預大自然正仆街
放返d海星落海仲會食珊瑚
有冇常識ga
好好睇
終於追完前面d post
樓主真係好有心機 以身犯險之如 而且每個有關課程嘅問題都認真去答 個種使命感值得表揚

自問當初迷惘個陣都差d中招 好彩我據理力爭嘅性格救左我 唯一係驚身邊嘅人中招 有個小學識嘅死黨為人單純 比gym撚sell完 又上網比人呃錢 之後仲有fd帶佢做保險 佢本來諗住挑戰自己 不過好撚彩未入曬坑 成日話要上又係突然好正能量 我個陣即刻拉身邊嘅fd叫住佢 話份工唔啱佢 都算stop到佢

搞課程班仆街連 想改變自己 追求上進 嘅諗法都利用埋呃錢真係好仆街 一定要推到變日經 月經 等多d人知道 btw 見上面有師兄上去第三階段可以醒覺到 想知個具體過程係點 ? 如果講多少少或者可以幫到我地引導返身邊盪失路嘅fd諗法改變 希望救得一個得一個
多謝讚賞,過獎了,希望今次冒險經歷可以幫到人,
你都好叻,救左自己幫左個朋友。
推到多d 人知
d女都幾豬下
太遲了 一早cap左圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞