去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
中毒深既有時你同佢講佢只係屌返你轉頭或者不斷咁氹你落踏...
所以友得個fd廢事嘈
上晒腦幫唔到廢事夾硬幫
睇到最後一句笑撚左
預告

事件有新發展,話說去記錄洗腦課程前去左一個舊同學聚會,有個舊同學去過上堂中左招,同我哋講盤生意轉差,想我去佢公司幫手搞返起盤生意,果次聚會佢都幾爆,仲有提人生課程,近況又怪怪地,懷疑佢被洗晒腦。

我記錄完個課程之後舊同學都冇聯絡我,以為搵我幫手只係講下,點知佢琴日搵返我,我決定去睇下咩料,試下記錄一個上左洗腦課程既老闆點管理公司,約左今個星期六去佢公司,到時記錄完我打好晒再一次過Po出黎。
期待
我以前有fd中過 一開始叫你交150
下次再上會交5000左右 之後會幾萬幾萬咁上
你簽個名就借左錢 佢會用手擋住哂份合約d字叫你唔洗睇
聽佢講因為好細個已經無讀書離家出走,同屋企人關係好差,又揾唔到錢,後來意外懷孕,生完仔無耐個前夫又唔要佢,佢係試過自殺入院,長期有精神科要跟,估計佢就係精神最差又無任何social bonding所以更加容易比人洗腦,真係深信呢啲課程可以改變佢人生
佢依家都四十幾歲,個仔就16 7歲,上完人生教練課程覺得自己已經有所謂正面思維,明明無能力都要獨自撫養個仔,都要死拎住個扶養權,有時聽佢講野都覺得佢有病,例如屋企無錢開飯,正常人會諗揾返工做住先解決燃眉之急,佢會話最緊要有信念,你可以選擇淨係諗而家冇錢開飯,但點解唔去選擇諗可能明天會更好?

講完繼續坐以待斃
睇開既籃球blogger出左篇散文,呢段都解釋到點解d人寧願相信所謂既導師/神明,簡體字請見諒:

“神”的结算讲究即时反馈,祭祀供奉了,您不给回报就不够意思。但“上帝”的结算不在现世,现世是“祭祀供奉”本身,回报全在死后。这很无解,毕竟天堂、地狱存不存在,您无法证实,也无法证伪,但对一个生活在现世水深火热的普通人来说,信的成本很低,预期“回报率”却很高。一旦信了,人生就获得意义。
咁應該都有贍養費?
其實都多阿媽唔想放撫養權,第一自己生出黎,第二驚對方後母對仔女唔好

唔搵工我覺得佢係根本無自信
個仔咁大其實已經唔需要顧,但佢應該好怕適應社會
佢幾時去上
咁唔怪得知佢唔放棄個仔撫養權
個仔應該係佢生活唯一重心
雖然係咁,但都大把人唔信教(講緊正當宗教)
呢D就係我所講洗完腦影響一生
冇左自己本身套價值觀, 用歪理去合理化自己講錯既野
俾我實聽到瞓著
投資騙局,感情騙局。好多scam都係咁運作
做佢個仔都幾慘
呢個post有返以前舊登高質post既味道
respect樓主 感謝
其實係咪想問「上帝」存在?

耶穌存在基本上係史界公認,堅持不相信嘅人比出一條咁嘅問題嘅人更癲喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞