去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
呢個都係好奇怪
後生嘅比例高啲

Ig hashtag #菁導會 都幾多野睇
個ex之前俾人sell過呢類型課程
我ex當時話再睇下先之後就冇理佢
佢竟然打俾我問我個ex係咪出咗事
點解唔覆佢機
好擔心佢安全
仲話幫佢俾咗$6000
如果最後唔出現佢會好難做
叫我叫ex快啲覆返佢
我心諗關我撚事
人哋乜都冇應承你走去幫人交錢
仲要煩埋我
之前睇佢地D gp講既野都係咁
叫得MAD(數字) 已經上晒3階段, 被洗晒腦, 會超有自信, 而佢地既挑戰就係"幫"更多既人, 帶佢地去上堂
其實都不外乎洗腦
合埋眼講故事催眠你
講完成班喊晒 崩潰 再問有咩得著

要寫weekly plan 完成唔到又比人圍
問點解完成唔到 解釋又話你比藉口
要你諗解決方法 下個星期要set double 目標
因為你今個星期完成唔到

仲會有戶外活動
即係要班同學玩teamwork
令到你同班同學fd左
等你遲啲有起咩事上黎好難say no

搵返以前啲email 呢個係其中一封

上到高級課程
我地15個人 年齡18-40
得2個覺醒 2個都18歲 我係其中一個
另外果個係女仔黎
好彩身邊冇人中伏好恐怖
想問下巴打初頭點解會上堂?
當時心境如何?正常定係有唔開心/迷惘?
如果本身冇唔開心係唔係冇咁易中招
又係強調負責任
要負責任幫朋友有個正面人生所以要帶佢地上堂
仲有一日要做話劇 兩個人一組
唔記得係比你揀定係抽角色
跟住要你完全投入個角色
要用自己錢去買道具同服裝
記得有一組人因為劇情需要除剩條底褲

有一日外出 不過唔記得咩活動
lunch唔可以帶銀包
要周圍去餐廳食市乞老闆比野食
個份量要夠你同組員食

諗起都好尷尬
好想識你真人

唔係咁多人好似你咁多機會去潛服了解
果陣18歲 我有個伯樂佢教左我好多野
我好信佢 所以佢一叫我參加我就完全無懷疑

果陣岩岩出黎做野 係有啲迷惘

心境一定有影響 同埋個人意志力好緊要

但有一樣野係有正面影響嘅
就係令到我對屋企人好左
係 佢地搵水魚呢個行為叫enrollment
將呢個字美化到仆街
Push
邪教
比個好耐冇見既好朋友sell 過
跟著佢一開始係講得幾中我 (我明白好多人冇咁既意志力好易比人tum 左,其實同溝女一樣,咁岩講中個樣野條女就會中意你,唔排除應該好多女人會落答,愈感性嘅人受tum 機會愈大)
但其實你本身意志力精神力係強大
跟本聽聽下就覺得有問題
講左成晚係咁同我講試試試報報報
我就同佢dou 左成晚花園
最後佢都冇癮先唔sell 我
我成日覺得依啲就好似信教咁,
信教就搵心靈上有缺失既人
人生洗腦課程就搵對自身價值有懷疑或者對未來迷失既人
有得claim 自己比左千幾 但呢啲課程1蚊都比多佢
舊公司個0靚妹秘書有日無端端話揾晚約我食飯,去到食飯果晚,個妹妹仔坐低一開口就問我有無覺得自己人生好失敗,比同期畢業既朋友撈得無咁掂,有冇諗過想改變自己。我話我接受我自己既失敗同所有缺點,總之佢每次想踩底我,我就 repeat 我接受我自己所有缺點,我唔覺係問題,攪到佢好無癮,場飯不歡而散,佢道行未夠,好心咪撚出黎害人。
你呢間有D似東張報出黎兔女郎果間,
我真人冇咩特別
要你比錢係要你有付出先至comit到 做人要有壓力先會成長
我們唔係人人都救架 不過如果你show到改變既決心(比$) 我地一定全力幫你
如果你少少錢都唔行投資自己點解我要幫你
一開口就咁直接
睇佢都交唔到人頭比人鬧到仆街, 然後自己出錢叫人上堂
咁佢都慘嘅,又跑唔到數喇
btw, 最後餐飯邊個埋單?
想當年我就係用呢套邏輯, 成功擊退一心想帶脅我發達既所謂"朋友"

我真係好想珍惜你比個機會我
但我而家真係拎唔出入會費, 既然咁好景不如你送呢個機會比我啦?
第時發左達我一定唔會唔記得你喎
之後佢好似話唔係自己付出就無左個意義, 依依哦哦乜乜柒柒咁

同佢loop 左幾次次後就收左皮了, 而家都無聯絡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞