去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節 (3)

716 回覆
422 Like 5 Dislike
牧師勁喎,排除一啲動搖到人嘅人
點解咁驚畀人殺?
佢地真係咁有power?
公開左教會事實會點
好戇居,所以玩過一次oc amp就好抗拒。嗰時唔識得講呢啲係洗腦
銀包乾塘自然醒
其實真係唔好睇少佢地
好多大公司老闆 狗隊高層都會去上
教會背後勢力勁過洗腦公司 N倍
入面有班係幾十億身家既人, 我冇吹水. 有d仲做左fd.
公開左會損失佢地利益, 要秒殺我呢D小薯仔話都冇咁易啦
你都on撚9 點解要比錢人tune鳩自己情緒,個個人生存嘅方法都唔撚同,如果人生失意我相信上堂都唔會改變到d咩。
真係人生失意,建議搵mental health專業人士
唔好點人去上呢啲疲勞轟炸、貶低人嘅課程
Councilor又好、心理學家又好(中文稱呼好似有唔同)
搵真正嘅專業人士用正常方式引導你去面對創傷同經歷
唔係叫/order你點做,而係引導你去思考

係唔係都叫你突破自己同刻意嚇到人喊真係jm9
巴打你冇做錯條女自己中個頭埋去都無計,撐你

點解有啲宗教派系會係正統/正派,有啲會被當成異端?當個派系信眾夠龐大、後台夠硬推唔冧咪正統囉,本質都係一鬼樣
我個陣最值回票價嘅咪有個靚女組長主動同我攬攬囉,作為毒撚嘅我定力唔夠真係容易踩氹。最後個日都係用揼波鐘大法先走得甩
等同YYLam啲course
唔係呢個POST, 我都無諗過教會同洗腦公司本質一樣
以樓主所見, 平時可以點樣去做好心理準備, 去防止呢類型既洗腦?
無論係朋友/家人/ 甚至下一代, 我都想有個大概預防既教育
YouTube 一年之前仲有update
Btw 之前有個女仔frd係交友Apps見到入面個團員
話說有個耶撚老死結婚就搵我做兄弟, 佢成班兄弟得我一個係非耶撚, 班耶撚兄弟個個都好毒下, 其中有一個係我都識既舊同事, 蛋撻頭, 平時超怕事唔出聲

咁結婚儀式就梗係用基督教啦, 我要去佢地個堂口彩排, 有次撞到個毒撚兄弟, 佢老味著到勁formal, 拎住個公事包一臉神氣勁有自信個隻, 我走埋去問佢做乜型仔, 佢話佢要領經定唔知乜野, 之後問返個結婚老死先知原來佢係個團契D大佬好有江湖地位

自始我就明其實呢D地方係俾呢D係社會未必咁如意/競爭力一般既人去建立自信既好地方, 因為係度個個都大愛上身, 就算你7到核爆都有會有人扶持, 有女溝有獎抽, 難怪咁多人入教
凡親過聖誕,灣仔地鐵總會有班人拉隊 band 報佳音又拉客入教,好似係性公會。有似約左個 fd 係出口等,點知有條幹事定傳導人問我有無信仰,有無諗過死後會落地獄,總之死纏唔放。我問番佢你點知自己一定上天堂,你把口咁黑心,我肯定你會落地獄。之後條友1秒變面,嬲到面紅爆,最後有人拉開左佢

總之無端端有人話有好野益你,你屌佢叫佢益第二個就得,完全唔需要思考係咩野咁好。
好簡單, 有朋友molala叫你去上堂話幫你都知咩事
而家世界咁多詐騙, 有咩好野益我, Sell我, 我基本上當左全部係假先,再自己去Search睇下真定假.

你同耶撚講邏輯,佢如果唔識遊花園,梗係hang機兼惱羞成怒啦
可憐人必有可恨之處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞