[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
70-200gm2 有firmware update
黎緊就係去陽光與海灘 所以又想換輕巧d。

幾年前買過支24105g去澳洲,好用太唔夠sharp又賣左

依加最主要係有時想wide d但又唔想拎多支1635gm去旅行,封左塵好多年

罪大成日搞到人心大心細
陽光與海灘就交俾iPhone算啦
去沙灘拎鏡仲要換鏡真心盞搞
新版好似有幾格可以扭 set開既長度好似好過2代好多
第一部機應該 7r3/7r4/7r5/74?求指求
主要旅行/平日休閒用,應該唔會拍片(唔太care 拍片performace)
我會a74+比多d筆直買靚鏡
Benefits and Improvements

Improves AF performance
係 不過嗰幾格唔係好明顯 所以要小心啲扭

未用過2代 比較唔到
唔聞相休閑玩家一律a7m4
隔玻璃影都淨係濾到側光,正面反光濾唔到

唔係話無用,只係用途不大
影有關水既野會帶,因為要影穿水面會用到

同埋一定唔會長期裝住,
一塊uv filter有時都唔想裝,何況CPL要打孖上
就算轉半圈都會少少影響畫質,例如張相既對比,過渡,顏色
唔怕入沙咩。去左朗豪坊玩下先諗law。
連登標配啦
長插影室內啲色會唔會光差大而偏色
a74 28200?
有budget a7iv
冇就 a7iii
要輕就a7c
用呢支喺夜晚低光對焦個陣有時會打冷震
希望改善到
Sony相機通病

得A1同a7s3 低光對焦係合格
咁你多數係咪就咁裸鏡,唔裝保護lens?
睇環境同支鏡貴唔貴

曾經都沉迷過filter所以唔同size都有係度
但1635落CPL 影景個天真係藍好多,d 水又有得玩倒影/透,就咁唔執相都可以直接過手機share

係室內時會暗d, 但開高d iso 可以補返喎
咁係方便既
正如2070G 同2470GM 都無話邊支贏晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞