[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
講緊
神牛唔準但性價比最抵玩
唔準?
[member]
想問哩類相係咪唔係就咁用機頂閃光燈影?
輸出同wb,但日常用唔係去到影product shoot我又覺得冇咩問題
是,你見佢眼中心有一點白色多數都係direct flash
算唔算高級版Sony ZV-E1?
E1係ff
Zve1=fx3=a7s3
呢粒只係fx30
所以日常用係冇咩問題
最緊要係超平
神牛當消耗品,用1年開始唔準就買過Set。

得閒又Po相
有冇巴打指點一吓extension tube同close up filter嘅分別,同邊樣好啲
Extension tube冇鏡片,理應冇光學問題唔會有太大成像分別,
而close up filter就易裝易拆有鏡片,但我睇外國channel話係會令成像更sharp,但唔知係咪廣告

有冇巴打可以指點一吓迷津
仲猶豫緊買支微距鏡頭好定買微距濾鏡好
舒服、護眼
點解無人叫你一步到胃嘅?

平平地玩濾鏡睇下自己係咪真係需要先?
想去旅行影人打下燈
本身得支細細支led同埋原廠機頂閃
好唔好買隻神牛離機閃定係買隻zhiyun x100好?
因為有d人答唔到既話會選擇當見唔到個問題
我諗都係試下濾鏡先
如果效果滿意既話可以慳返支鏡錢
旅行重要離機你除非玩燈玩到好熟,唔係攪一大輪會浪費時間,同埋你離機要諗下點擺支燈,自已帶stand定搵人拎?

而家輕鬆玩下我會揀led,一來即睇效果,二來拍下片又得

zhiyun x100係好堅咁細支有100w,但佢要加個battery pack or吉尿袋,再加埋d accersoies softbox之類個人就覺得唔係方便

同埋好少要用到100w,自己用m40好多時開25%-50%都夠用
可以手持離閃
唔少人會咁做
角度 效果都比就咁機頂彈性
我買左個淘仔增距環黎玩
微距環先岩
手持都可以,我有時低炒都會舉高支燈避免model鬼光

但水平某d情況其實分別不大,要睇實際環境同要咩效果
https://youtu.be/fCj911giMY8
影相既話LED唔會夠力,機頂閃燈夠用架啦
先唔講離機閃有幾麻煩先,其實機頂閃係最安全,順光打光落臉冇咁易出事

同埋單兵係冇咩可能造到咁多光,日頭出去影閃燈最盡係當輔助/補光用多
其實香港d youtuber真係冇乜必要睇
條片都冇試下唔同情況去比較
唔同強度 正光同側光係會有更大分別
更加唔好講你講嘅低抄情況 或者直到去影
機頂都好大限制 就算退一步講
就算冇分別都好 離閃仲可以搵人/落腳哩樣優點

如果真係要方便 只用機頂玩下街拍
我一定有咁細買咁細支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞