[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Ulanzi果支好雞,最好真係試吓真係接受到先好買
唔該哂巴打
但我本身冇canon支百微,又冇mount adapter
咁嘅話喺Sony 90mm同sigma 105mm之間做選擇會唔會比較合理雖然唔係100,但都叫接近

定其實canon 100係有令人着迷嘅地方

Fyr

Canon ef100mm:
行:$6000
水:$5400
二手:2300
+$1000 Mount adapter

Sony 90mm:
行貨:$5830
水貨$5500
二手:平幾百

Sigma 105mm:
行貨 $5280
水貨 $3760
二手:行貨平$1000

買微距環都考慮緊,我都只係喺室內影靜物時用。不過我覺得我最後都會入支Marco

Again, thank you巴打
canon 100 二手兩千幾係紅圈?
你支鏡仲有幾耐保?
我個friend上年收咗支$3200 唔連filter
要方便就一定唔換鏡好啲
反而我係你呢個case(湊住細去旅行),可能會T28200+定焦/淨T28200
而唔揀T2875+T70180

以便攜嚟計28200我覺得幾出色,唔差三千嘅話,留一留先囉,真係入咗2870+70180先再賣都得
咦,sorry
紅圈二手大約四千中

所以好似冇乜原因去揀返canon + adapter ?
定支canon 100係嘩嘩聲級數
冇圖好難討論,唔知係our focus 定Motion Blur
唔會再買EF鏡啦,除非係本身有姐
無用過呢支
如果你係影相就可以唔洗將就用支canon
放心用emount
另外你係影咩多?
即使微距都有分wide同tele
老蛙支炮其實都好過癮
性能上無咩好update

不過最好快啲加番啲touch menu呀

Creative look呀 揭芒呀

呢啲user friendly野就好。

好過俾對家canon同一系列出3部一樣功能既機打

得18mmx1.6再sell自拍拍vlog
是,仲要上揭反moon
Canon支ef百微因為要硬推RF版
由原本6300加到依家9千幾
加番內置FL IN SH 呢3個FILTER 夠俾D 囡囡影打卡相已經夠
笑到停唔撚到
小朋友做乜運動?
最近因為70180入左廠,買左枝tamron 50400
效果都好正
Ulanzi我都買過幾件產品,佢哋啲做工好代表到大陸劣質貨,最簡單螺絲窿都對唔正,有得揀我會貴少少買其他。

唔好畀啲收錢youtuber呃到,你自己帶部機去試。
大陸牌都係買返專做腳架嗰啲好

Ulanzi 啲marketing 算係勁 好多鬼佬youtuber 都有份 連阿黎無乜sell野嘅都有
無限遠即係你將對焦環扭到最盡?
係的話咁out fo係正常
好彩你講一講,我見好多鬼佬youtuber 推
都係簡番pd 好d
而家70200gm2 係咪度度都無貨?
問左幾間都話無
無限遠唔代表一定岩焦

點都要搵最遠既野自己手動對焦
放tamron 2875/f2.8 新買左幾日
做咩咁快放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞