[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
質素35-150
輕便28-200
正常,2470gm2 同70200gm2 都係咁,聽講係XD 摩打冇lock 死
35-150最大缺點係重
如果唔怕重,我會揀35-150
光圈大啲,焦距個range又夠闊

但如果成像唔係最主要考慮嘅,又唔介意細啲光圈,其實28-200都好好,夠天涯又輕

仲有就係睇你會唔會需要28-35/150-200呢兩段囉

如果係35-150,你下一支可能係買支ultra wide嘅
而28-200你升級都好大機會係要拆返幾段焦距去買

利申 我覺得兩支都係好鏡,同埋35-150 Samyang都有支同spec
想問下20.8 $4300二手呢個價位入唔入得過?
我之前見有啲二手都賣到4800左右
想試下20mm呢個廣角焦段影到咩效果出嚟
過度聞相真係壞習慣
遲啲睇相逐個pixel討論
去台灣玩幾日大家會點揀?
A74配
1. 40G + 20G
2. 1635GM
peak design支碳纖旅行腳架點解咁貴
咁買邊支?
想問下腳架負重計唔計埋中軸掛袋既重量諗住買fotopro 或者lepfoto 最輕嗰兩支
有冇買左色馬枝100-400既手足出黎分享下
有呢個筆直買G嫂重好
開心使用中
https://thecentercolumn.com/rankings/
可以參考下個ranking
變焦鏡會比較靈活
正路會揀1635GM
但係重過20G+40G
睇你肯唔肯旅行途中換鏡
Gitzo 好撚重喎師兄,我虧呀
有冇咩特別評價或者中伏位分享下
應該一枝40g都夠
如果係台北市我都覺得好夠,但唔知巴打係咪去台東果啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞