[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
邊洗nd,你睇邊度教
一定要b快門
https://www.fotobeginner.com/17955/tips-for-fireworks-photos/
琴日問個fd
我估佢落nd應該係快門可以成30秒?
快門係b快門完全手動,唔可以set固定速度
個煙花爆之前禁快門,爆完就放手就得,你set固定速度好易同下一輪煙花炒埋一碟
十月中announce拎得機都應該要11月
你啱 研究吓先
唔知會唔會a6700比a7c甚至a7cii 定價仲高
其實好撚易,我細路哥果陣第一次拎支腳架B快門已經影出黎見得下人,無咩特別嫁渣
你唔想B 快門太耐,咪分幾張B快門疊相出黎都得
我買24 係無當過佢係wide 鏡,頂盡叫standard
24GM 同50GM 我都係屋企影貓專用

所以好睇你用途,我明白推20.8 既人係想當佢ultrawide 黎snapshot 或拍片
但我影貓20會太wide,而且光圈影貓我要去到盡1.4
道理就同點解有standard zoom 仲要買50 1.2 一樣

出門我拎2470
普通使用無特定目的既wide 就真心建議用番1635 2.8啦
佢本身好齊鏡有wide zoom , 所以先再買24
如果未玩過既玩左zoom先,先再買好似容易dd

就好似雖然好多人推14gm
但我玩過1424 2.8, 知道自己旅行影景都夠用,就無需要14mm 呢個range 再買大1.8, 因為我無影星空呢d 特別用途
好多時要玩一排先feel 到
你當iphone 普通焦段 高畫質大光圈版就ok
旅行我覺得如果焗住得一支我會簡20mm 呢個range
24唔wide 的
20 你當係iphone 較ultrawide 個模式
兩樣野不可取替兩樣都要有

如果唔係全部買齊哂,我自己會優先儲齊zoom先
做咩咁樣問?
你有衝動想咁做?
2470 gm2有咩不足令你睇2070g?
2070 有咩吸引令你用緊gm2睇佢?

唔洗睇不直?會唔會覺得跌錢唔開心?
影開啲咩?F4夠唔夠用??

https://youtu.be/oF_5zcCtGq8

一直都想入20-70G,睇完條片更加想入手
new post lm
你想一支過旅行唔帶多支wide其實咁做冇咩問題。
不過問清楚自己4光圈夠唔夠用。
20-70 好處輕左細左wide左,不過光圈細一級,可以諗下個級旅行用唔用得著。
2070g同1635g都好利好癲。同埋又輕又,2070 連500g都冇,1635就350g
朗豪坊有1635g同2070g試玩,仲有幾支gm。有興趣巴打可以去摸下。
iPhone個ultrawide等效13mm仲wide過支14gm喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞