[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
近排換新機
6000換6300

想問下去賣機去邊度賣會好d
咩都唔識怕比人當水魚
6300好抵?
賣機自己放最好
但係6000呢D就求其啦
去dcfever trade in算
影小朋友
E mount 有Tamron 28-75 F2.8
L mount DcFever 2手區都無人放
其實買黎拍片用
不過a6000真係衰過iPhone
拍片zve10仲好
6300拍片應該唔會比6000好得幾多….
要拍片諗zv/fx系列。
咁a6300有4k a6000得1080
不過真係好打有限
睇你覺得消費券影響大定係出新機影響大

我就覺得後者大
舊model要加都唔會加得多,何況仲要出部新機,梗係散貨啦
我拍只係固定係個位
所以清就得
Okok 所以我繼續等出左6700 後再睇降價買6400
睇下6400降價到幾多
如果佢跌多先買
畢竟都真係舊model 用幾年你要走都唔易
推一部nikon z30比你做參考 如果6400唔係跌得好殘可以睇下
依家6400淨機行貨price見到好似5000尾 未計鏡頭
Z30 16-50 (3.5-6.3) 7000蚊
我自己會咁睇 只係比你參考下
ZV1F
ZV1II

除左支鏡 有咩分別?

定係ZV1F係ZV1嗰代?

謝謝
本身有a74 , 6400 for backup 勉強用到啲e mount 鏡

其實我6400係想買水貨,而家$5300左右
Sorry以為你冇鏡柒左添
S5 II 2 kits set (20-60 kit + 50 1.8)
呢個選擇問題都係難搵鏡同玩一排想換機
個價冇咁硬 so far幾好玩
我自己差唔多價位可能會睇埋z6ii kit set行貨/二手
本身睇二手,但好貴,所以水貨算
ZV1F 20mm定焦,得contrast detection,無得影raw
Touch menu, usb C插, 得cold shoe插

ZV1 24-70mmf1.8-2.8,phase detection, 有raw, 得touch focus, micro usb , 有hot shoe。

Zv1ii 18-50mm f1.8-4, phase detection,有raw, touch menu, usb C,hot shoe.
Panasonic 原罪係香港信興

都無心做整死晒

Z6ii對比以上兩部比較低咗半級,始終用既都係A73粒sensor同埋個moon無外揭,拍片性能較弱
你解釋得好清楚

去SONY SHOP都冇咁清楚
zv1f = 電子垃圾
zv1 zv1ii
cmos有冇分別呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞