[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
巴打係影果時已經漏定左係黑白相定係返去後期先決定做黑白嫁??
Update 完 FW 對焦仲快咗
想買支WIDE 鏡而家係咪SONY 11mm 好過Samyang AF 12mm
好,再研究下先。可能平時iso推唔夠
冇留意清楚,你指嘅光圈唔夠係有時啲相會矇左,定景深唔夠淺?

前者的話,如果影動作幅度大嘅相,可以用M mode,set恆定光圈+快門,再俾部機用auto ISO 400-6400 睇下個效果如何。上網睇好多時打雀都係咁set,我通常set auto ISO 400-12800 (6400-12800基本上要依賴AI denoise)。
我兩個問題都有。之前影溜冰,一黎覺得景深唔夠淺突出唔到主體,溜冰裙都係偏淺色又痴溜冰場個底。二就係唔敢大手推高iso 所以快門唔夠快 (我十幾年前玩過菲林之後就擺低左到依家,對可用iso既認知太落後)
咁有好多手法黎突出主體

慢快門唔緊要,你連拍pan鏡就背景有motion blur,主體清,咁當然唔會係100%清但成張相黎睇會好有feel
影之前就決定咗,決定咗影黑白去影都幾有起,睇嘢嘅方法會唔同。反而係有一兩張返到去發現唔黑白都正
色馬105水貨邊到仲有得買
幾有趣*
原來周圍都冇
我諗住price 是但篤間咋
配.2 .4影夜晚街人像覺得冇問題, 行入室內1000iso 以下keep 住影都冇問題
真係冇燈個啲地方就乜機都收得皮/用返慢快門腳架個啲野
講夜晚用其他上面有人repo 條片都講左, 拍片你用盡塊sensor就唔會有因為noise 而失左detail 嘅問題
想請問問有冇閃光燈好介紹

會唔會分有咩功用🙇🏻‍♂️
唔該師兄
你要機頭定飛燈定咩燈
井多少少
其他賣4300
我諗住去37xx果間睇吓咋
本身諗緊laowa 好唔好,但第一支都係買有af 試吓先
上次兩間斬話冇貨
Oh shit,咁睇嚟落場行多兩間問吓,可能結果都要4xxx埋單
建議你打去問咗先
機頭
諗住邊街邊用
Godox v1s
巴打有無推介?
相機鏡頭有咩問題都係搵番廠咖啦, 不過相機鏡頭真係唔敢網店買 除非可以自取+即場check
唔係,係講馬你柯打完,無事就出單送貨,有事無貨無人理你果隻售後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞