[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
揼咗春啦,嗰時諗住所有棄坑有部sony a5100勁新,賣咗千五蚊
諗緊買呢支定Tamron 50-400
有無大佬比比意見
其實都係古董姐…
仲要apsc,同而家d機冇可比性。
Fyi 我買咗70鎂,等緊寄過嚟
55 1.8用家
冇zeiss 情義結又唔計budget就GM啦,有買貴冇買錯

樓上巴打講得啱,55 1.8要0.5m對焦,正常食嘢影都幾唔方便,同埋都叫做近多咗5mm

利申 好滿意55 1.8,冇用過gm
我個人用過幾塊,覺得係睇你Budget同取向
如果你無限budget我首推Breakthrough Photography X4 CPL
以CPL的透光度來講,Breakthrough係最好,減光效果最少(最透明,大概50%透光率),轉動的手感最好(鬆緊適中),造工非常好,Coating都幾好容易清潔打理
但最大難題係香港冇得買要去Amazon訂
如果想要類似的效果但冇咁貴可以買Hoya的HD nano Mk II,亦是強調透光率的CPL,相比一般的CPL更加適合長掛
如果係想要CPL令藍天色調更藍發色更濃則Nikon C-PLII更加適合,出來的顏色會令你有驚喜,但畢竟相對較早出,Coating相比上面兩塊就差咁D,而且透光率只有33%,唔太適合長掛
B+w超貴但透光度/發色冇優勢,除非你係佢Fans否則不建議
Hoya同Kenko係同一間廠,現時Kenko最好的CPL應該係ZX,但睇落應該比不上HD nano Mk II(我有少少懷疑佢地係同一塊)
騰龍依支最重要的位係佢有50-100依段,佢一支鏡頂左半支中焦+100-400
例如以前要齊焦端就可能要3支鏡(e.g 小三元),或者雙鏡頭只能24-70/24-105 +100-400,但依家可以16-35 + 50-400 就可以基本cover到16-400的焦端需要,唔需要再帶中焦鏡
而且因爲佢一支鏡過,我影雀可以先同50-70一段搵目標,搵到再拉去400影,lost target可以輕鬆變焦翻去50再搵(變焦行程短),非常方便我依D打雀新手

影風景、飛機、平價影運動/打下較近距離的雀非常好,非常適合旅行用來減重,但因爲光圈的關係幾乎不可能影人像。

對焦速度我幾滿意,畫質用係A74都好夠用,係光圈較小,有時可能要開高D ISO
因為我本身有1424+2470
所以先諗緊50400定100400
咁聽落50400用落好似方便啲
非常感謝大家嘅意見
50400既好處係對應到d突發野

人像又唔係唔得既,200~400mm咁影個背景都幾化下
Sorry問多樣嘢,相機舖嗰邊瞭解完我嘅情況,因為我習慣全手動對焦,所以推薦我買呢支
Voigtlander APO-LANTHAR 35mm F2 Aspherical
有冇師兄熟呢支鏡可以介紹下,感謝
Sorry問多樣嘢,相機舖嗰邊瞭解完我嘅情況,因為我習慣全手動對焦同比較著重輕便性,所以推薦我買呢支
Voigtlander APO-LANTHAR 35mm F2 Aspherical
有冇師兄熟呢支鏡可以介紹下,感謝
福仔apo 35同50都好正
有電子接點用到機身修正同埋一扭對焦環就自動放大睇peak,我係當冇af既gm鏡

缺點既話佢個lens hood係用filter位扭上去,如果你上filter要 鏡頭+filter + hood咁樣順住上
APO-LANTHAR係非常非常好的鏡頭,發色濃郁,散境都好好睇,極Sharp,幾乎無色差,你完全唔需要擔心影出來的效果會唔得

反而你需要考慮的是:
Voigtlander冇自動對焦,雖然有金屬觸點,有完全的對焦輔助功能(e.g 峰值、手動對焦自動放大等等),但仍然需要手動對焦。雖然你話習慣MF,但你自己主動用MF同你被迫用MF係兩個概念,而且冇AF代表冇DMF的功能;

Voigtlander一貫全金屬鏡身,造工超一流但重量係2023年來睇就比較重,手動鏡頭都要350g我覺得有D重;

而且你影食物的話要睇睇35 mm APO-LANTHAR會唔會兼顧唔到放大率或者50 mm APO-LANTHAR會唔會最近對焦距離太長

同系仲有支65 mm marco但重量去到 625g同輕便二字毫無關係
想放左部A7C,之後換A7RV。
有無巴打知邊到放機比較好
同埋而家個回收價大約係幾多
想請教一下 我用緊a6100 有支Sigma 30mm f1.4同埋kit鏡 諗緊想買多支鏡旅行用 因為呢支30mm 影人係好靚 但如果影景我覺得就唔夠wide 去旅行鍾意咩都影下咁 食物 人像 風景都會想影下爬完文諗緊買SEL18135做旅行鏡好唔好 或者有冇其他鏡頭介紹
你去Dcfever二手區或者旋轉拍賣賣機好過,二手回收商壓價嚴重,唔抵
T11-20
非常感謝師兄詳盡介紹,喺舖頭撚完好滿意已經買咗
原味相機
不過你影嘢食,自己注意吓夠唔夠wide同對焦距離問題,你會closeup 就可能要crop/macro,都幾睇你自己預想中嘅構圖係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞